Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
06 юли
2016
 
 

Държавата освободи 2 ленти по 10 MHz в силно желания обхват 800 MHz

Честотните ресурси са предназначени за LTE мрежи и КРС ще ги разпределя според броя на желаещите.

4940 прочитания

Владимир Владков

Дългоочакваното освобождаване на честотен ресурс в нискочестотния обхват около 800 MHz най-сетне е факт, макар и само частично. След заседание на Съвета по радиочестотния спектър на 5 юли е решено да бъдат освободени две ленти по 10 MHz (811 – 821MHz и 841 – 851 MHz), съобщи зам.-министърът на транспрота, ИТ и съобщенията Валери Борисов по време на церемонията за награждаване на лидерите в класацията на Computerworld ИКТ Топ 100.

зам.-министърът на транспрота, ИТ и съобщенията Валери Борисов

Прочетете още: Виваком и Центърът за отдалечени услуги на HPE - лидери в ИКТ Топ 100

Освободените от Министерство на отбраната честоти могат да се бъдат предложени на операторите от телеком регулатора КРС и ако пожеланият от тях ресурс е по-голям от наличния свободен, то регулаторът ще организира търг (с тайно или явно наддаване). Според Валери Борисов, получените при един евентуален търг средства за честотите в 800 MHz обхват ще могат да бъдат използвани, за да се плати на военните за освобождаване на още честоти в този обхват.

На практика честотният обхват 800 MHz e подходящ за разгръщане на 4G LTE мрежи в по-слабонаселените райони заради по-голямото покритие и по-бавното затихване на радиовълните в този честотен диапазон. По този начин телекомите, които се сдобият с честотен ресурс в обхвата 800 MHz, ще могат да освободят 900 MHz си ресурси за 2G/3G абонатите си. При наличие на ограничен ресурс в този обхват обаче наддаването може да изисква заделяне на значителни финансови ресурси от операторите, а не е ясно в този момент кой от тях каква стратегия е планирал по отношение именно на този обхват.

Наскоро КРС даде на всеки от действащите оператори 2 по 5 MHz ресурс в честотния обхват 1800 MHz, като за тези ресурси се плащат стандартните такси, определени от регулатора (т.е. не се наложи провеждане на търг). Дали и този път операторите ще поискат само по 5 MHz или ще заявят повече, предстои да видим. Трябва да се има предвид още, че технологията LTE позволява комбиниране на честоти от различни обхвати, вкл. 800, 900, 1800 MHz и др. в едни по-широки честотни канали.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас