Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
04 юли
2016
 
 

BMW, Intel и Mobileye ще правят автономна кола до 2021

Германският автомобилен производител иска да създаде напълно автономна кола, наречена iNEXT.

3397 прочитания

BMW иска да направи до 2021 г. напълно автономна кола, наречена iNEXT, която да е подходящ и за градските улици, и за магистралите.

Германският автомобилен производител иска да създаде напълно автономна кола, наречена iNEXT.

За целта германският автомобилен производител си партнира с Intel и Mobileye, които ще предоставят съответните технологии за iNEXT при движението по улиците без човешка намеса.

Прочетете още: Колата на Faraday Future FFZero1 е електромобил на мечтите

Моделът iNEXT е първият от серията напълно автономни превозни средства, планирани от производителя.

BMW залага на прогнозата, че самоуправляващите се коли ще се ползват масово като автономни таксита и при услуги за споделено пътуване. Uber вече има предвид възможностите за споделено пътуване и е разработила в Питсбърг самоуправляваща се кола.

BMW, Intel и Mobileye работят съвместно и върху „превозни средства с висока степен на автономност“, при които има нужда от минимална човешка намеса. Компаниите скоро ще тестват подобна кола, но точна дата не бе съобщена.

Много коли вече са оборудвани с функции като автоматична спирачка за по-безопасно шофиране. Камери с висока резолюция, радари, LIDAR, оптични и топлинни сензори се добавят в много коли, като в края на краищата те ще направят по-практични самоуправляващите се коли.

Автомобилните производители разработват автономните коли в съревнование с технологични компании като Google. Google вече има самоуправляваща се кола на улиците, но тя не е перфектна и вече участва в инциденти. Производителите на чипове пък предоставят технологиите, които лежат в основата на самоуправляващите се коли.

Партньорът на BMW Mobileye има собствен чип, наречен EyeQ5, който прави самоуправлението по-безопасно чрез събиране, обработка и анализиране на данните от камери и от датчици едновременно. Технологията на Mobileye вече се ползва в колите на Tesla.

Intel може да предостави процесори, FPGA схеми, комуникационни чипове и защитни средства. Освен това Intel вижда и възможности да продава повече сървърни чипове, тъй като расте търсенето на системи за задълбочено обучение. Самоуправляващите се коли ще разчитат на подобно обучение в облака, за да научат колите да разпознават обекти и пътни знаци.

„Колите и всичко, към което те се свързват, ще има нужда от супермощни, сигурни и надеждни електронни мозъци, които ще ги направят достатъчно интелигентни, за да реагират като хората шофьори, каза Браян Крзанич, CEO на Intel, в своя блог.

Тази година Intel придоби редица компании, включително Yogitech и Itseez, които предоставят на колите компютърна визия и функции за безопасност.

Конкурентът на BMW шведската Volvo изгражда автономни коли с Nvidia, която пък предлага чипове и компютри, успяващи да засега сигнали, обекти, пешеходци, пътни ленти и значи. Nvidia предоставя мощен компютър с водно охлаждане, наречен Drive PX2, който се поставя в багажника на колата.

Все още има редица правни въпроси и стандарти по отношение на самоуправлението. Фирми за карти и картографски услуги и компании от автомобилната индустрия са се заели да изработят стандарти за обмен в облака на сензорни данни като пътни условия например.

Около 21 милиона самоуправляващи се коли ще се движат по пътищата до 2035 г., прогнозира анализаторската фирма IHS.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас