Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
01 юли
2016
 
 

HPE осъди Oracle за $3 млрд.

Двете компании водят съдебната битка заради спряната от Oracle поддръжка на процесора Intel Itanium

3263 прочитания

Hewlett Packard Enterprise получи от съда обезщетение в размер на $3 млрд. по делото срещу Oracle, заведено преди 5 г. заради вече забравен процесор на Intel.

Двете страни се съдиха заради решението на Oracle да спре разработката на версии на своя софтуер за Intel Itanium, сървърен чип, който не успя да пробие на пазара.

След присъдата на съдебните заседатели от четвъртък, 30 юни, Oracle каза, че планира да обжалва.

Прочетете още: Oracle иска от Google $9,3 млрд. за ползването на Java в Android

Това е втората голяма загубена съдебна битка на Oracle през последните месеци. През май съдебно жури отхвърли жалбата на Oracle срещу Google, в която интернет гигантът бе обвинен за нарушаване на авторските права на Oracle при копирането на части от Java в Android. Oracle искаше по това почти $9 млрд. обезщетение. Тази присъда също ще бъде обжалвана.

В делото с HPE компанията заведе дело срещу Oracle през 2011 г. след като гигантът при базите данни спря да развива своите продукти за Itanium. HPE, тогава под името HP, разчиташе на този процесор за много от своите сървъри от висок клас и обяви, че Oracle е длъжна да поддържа чипа според условията в своите договори. Oracle не се съгласи с това твърдение.

При първоначалното изслушване съдия във Върховния съд на Санта Клара взе страната на HP и нареди на Oracle да продължи да разработва софтуер за Itanium докато HP не спре да ползва процесора.

Ново дело започна миналия месец, като целта му бе да определи какви щети е претърпяла HPE, а в четвъртък съдебните заседатели присъдиха обезщетение от $3 млрд., заяви източник, запознат с присъдата.

В свое изявление Oracle каза, е че и двете дела „демонстрират ясно“, че Itanium е бил близо до края на своя жизнен цикъл и че не вярва, че условията на договора са я задължавали да пише софтуер за Itanium.

Главният адвокат на Oracle Дориан Дейлей заяви в свое изявление, че след приключване на двете дела, компанията има намерени да обжалва и решението на журито, и предишното постановление на съдия Клейнбърг.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас