Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
15 юни
2016
 
 

3D печатът – собствена машина или услуга?

2994 прочитания

Дали е по-изгодно фирмите да инвестират в собствен 3D принтер или е по-добре да платят на външна фирма, която да извършва такава услуга вместо тях? Отговорът на този въпрос не е еднозначен, като това зависи от начина на приложение, дейността на фирмата, наличие на свободни ресурси и други фактори, стана ясно на форума за 3D печат, организиран от ICT Media.

„Предимствата на 3D печат са скоростно прототипиране, бързи промени (разходите са сведени до минимум), многовариантност (създават се няколко детайла, тестват се заедно и се избира най-добрия), ниска себестойност за единични бройки, свобода на формата на дизайна, т.е. конструкторът мисли без ограничението на конкретната инструментална екипировка, заяви Петър Горанов, консултант в easy3D. - Освен това якостта и теглото на детайла са оптимизирани.“

От над 30 000 регистрирани фирми, които предоставят адитивното производство като услуга, повече от 92% ползват FDM технология, като тя бележи най-голям ръст. „При FDM производството обектът се изгражда чрез наслояване – софтуерно изчисляване на 3D модела и разположението му в принтера, автоматично добавяне на слоеве, обяснява Горанов. - FDM осигурява ниски разходи и за материали, и първоначални за внедряване. Здравината на изделията е много висока. Мога да дам конкретен пример с ремонт на хеликоптери, при който една от частите бе произведен с ABS с по-голяма якост и тя се оказва по-здрава от оригиналната пластмаса в хеликоптер МИ). FDM предлага разнообразие от материали, технологията лесно се усвоява, така че персоналът лесно се обучава да го използва. При печат по 8 часа на ден се налага смяна на подложка и дюза за 200 лв. Освен това технологията е безопасна за здравето, ползва се дори в читалища и библиотеки, има и допълнителни филтри за премахване на фини частици“, коментира Горанов.

Прочетете още: 3D печатът е предимно за прототипиране, предстои бумът в медицината

Според него, фокусът вече се измества от устройствата към материалите и голяма част от фирмите разработват нови материали. Той даде за пример материали за FDM печат като Z-Ultrat (много здрава пластмаса), Amphora – одобрен от американската агенция по храните за контакт с храни (т.е. машини за хранително-вкусовата промишленост), графен – малко по-скъп материал, който е свръхлек и свръхпроводим. Вече се предлага и ABS пластмаса, примесена с графен. FDM машините работят и с магнитни материали, съдържащи желязо, така че изделието се влияе от магнитни полета, с електропроводим ABS, който има по-високо съпротивление от графена, но цената му е много по-ниска, гъвкави материали, приличащи на гума, екологични, създадени от бира, кафе и др.

„FDM машините се ползват основно за прототипиране, тъй като изделията са много по-евтини от получените чрез стандартен метод. Функционалните прототипи могат да бъдат натоварени и тествани, а производството на базата на тези прототипи да е изключително гъвкаво към промени“, каза Горанов.

3D печатът не измества стандартния метод на производство, а е допълващ. Все пак при малки серии той дава изгодна себестойност и многовариантност на изделията, тъй като няма нужда от матрици или инструменти. Използва се и в архитектура, изкуството и маркетинга, като макет на сграда става за часове, вместо за месец. „Подходяща е за бързо производство на точни макети, персонализирани сувенири, уникални поръчкови изделия, тъй като С 3D печата се правят и единични бройки“, допълни Горанов от easy3D. Компанията предлага безплатна 3D консултация и анализ на производствените процеси, след което може да направи предложение за внедряване на адитивното производство.

Вариант с външни услуги предлага,

от своя страна, младата българска фирма SolidFill. “Имаме екип с визия и работим над 3 г., като имаме вече много доволни клиенти, каза Димо Димов, основател на фирмата за триизмерен печат и бързо прототипиране. Освен печат, компанията се е специализирала и в областта на 3D проектирането и моделиране, предлага и т.нар. вакуумно леене - производство в къси серии, при което се ползва комбинация на различни методи.

„Вакуумното леене е подходящо за кратки серии заради качествените материали - полиуретан, гумени, прозрачни материали и други, в зависимост от изисквания към детайла. С този метод се пестят ресурси - най-вече време, качеството е високо, а доставката – бърза . Прави се точно репликиране на детайлите, без да се ползва сканиране.

На базата на 3D компютърен модел се прави 3Д принтиран прототип, изработва се матрица и следва вакуумно леене.

SolidFill е местен доставчик на услуги за 3D печат, който предоставя много достъпни цени и еквивалентно качество на големите външни фирми. „Ползваме същите машини, същите материали, даваме персонално отношение към проекта, имаме добри специалисти и индивидуален подход“, заяви Димов.

„Дилемата е дали да купим 3D принтер за бизнес цели. Днес дори големи фирми не винаги купуват машина. Професионалните машини струват много, а ниският клас не дава същото качество. Една от причините за високата цена на професионалните машини са патентите. Освен това материалите за тях са изключителни скъпи. Но дори фирмата да има достатъчно много проекти, трудно се обосновава икономически закупуването на машина, тъй като в различните проекти са нужни повече и различни машини, изискват се тестове с различни материали, нужна е и инвестиция в работна ръка“, обясни Димов. Именно затова все повече фирми се ориентират към услуги на компании като SolidFill.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас