Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
15 юни
2016
 
 

3D принтери вече изграждат и прототипи на детски сърца

Stratasys и AIRBUS са създали над 1000 принтирани части, а технологията е помогнала на производителя на самолети да намали енергията за производство с 90%.

3827 прочитания

Владимир Владков

Адитивното производство намалява времето за създаване на прототипи, тъй като дизайнерите имат готов модел за часове. Неточностите се откриват на по-ранен етап и така се минимизират разходите за промени. Освен това 3D принтирането отключва креативността на дизайнерите, които могат да експериментират с дизайна, създавайки различни вариации на изделието. Не на последно място, технологията помага за запазване на интелектуалната собственост, тъй като всички схеми и дизайни остават във фирмата. „Нищо не става с вълшебна пръчка, но става по-бързо“, заяви Велин Недялков, мениджър продажби CAD/CAM решения в ТехноЛогика, по време на форума “3D печатът - синергия между теория и практика”, организиран от ICT Media. Форумът се проведе в партньорство с компаниите B2N, easy3D, Nemetschek Bulgaria, SolidFill и TechnoLogica, които представиха свои технологични решения, а технологични партньори на конференцията бяха Dicota и Vivacom.

Велин Недялков, мениджър продажби CAD/CAM решения в ТехноЛогика

Прочетете още: 3D печатът е предимно за прототипиране, предстои бумът в медицината

През 2020 г. пазарът на 3D принтери и услуги ще достигне 22$ млрд., така че в тази област има много възможности за развитие. „До края на деня ще се сблъскаме с 3D принтиране на всяка крачка и дори няма да го осъзнаваме – в автомобила, в таблета, в дома“, допълни Велин Недялков. Технологията е използвана за прототипиране на детски сърца в детската болница Nicklaus. Данните от ядрено-магнитния резонанс (ЯМР) са въведени в принтера и е направено точно копие на детско сърце. „Принтираното сърце ни помогна да оперираме детето, което не беше подходящо за тази интервенция, и да спасим нейния живот”, цитира Недялков коментира на д-р Редмънт Брук от болница Nicklaus.

“Stratasys и AIRBUS вече са създали над 1000 принтирани части, а използването на технология е помогнала на производителя на самолети да намали енергията за производство с 90% в сравнение с конвенционалните методи“, обясни Велин Недялков от ТехноЛогика. Компанията е представител на Stratasys за България, Сърбия и Македония. Досега е внедрила е 23 3D принтера на Stratasys от среден и висок клас, включително най-големия модел в румънски клиент, като теглото на машината е 3 тона и половина. „Разполагаме със сертифицирани специалисти за поддръжка на машините

CAD/CAM центърът ДиТра, създаден от ТехноЛогика преди повече от 20 г., помага на редица български фирми, университети и училища. Освен системите на Stratasys за бързо прототипиране и производство в малки серии, ТехноЛогика предлага системи за инженерно проектиране, симулации и управление на данните на Dassault Systems и SolidWorks, за управление на металорежещи машини с ЦПУ на Delcam, системи за сканиране на Creaform, разполага и с лаборатория за подпомагане на иновативните процеси, в която се работи по реални проекти с предприятията.

„Технологиите на Stratasys

използват изграждащ и поддържащ материал, премахван с отмиване, каза Недялков. - FDM машините произвеждат здрави детайли – основно за прототипи, но са подходящи и за малки серии продукти, както и на монтажни приспособления. Използват се ABS пластмаси ( вкл. UV устойчив материал, антистатични, биосъвместими). Отскоро има инженерни пластмаси (Nylon 12). Машините на Stratasys работят и с високотехнологични пластмаси и химически устойчиви, с добри механични характеристики и висока температуроустойчивост“, обясни Недялков.

Машините от типа PolyJet са подходящи за производство на прототипи с високо качество на повърхнината, ползват най-голямото разнообразие от материали на пазара, включително оцветени в живи цветове. „Налични са специални фотополимери, подходящи за денталната медицина, като това не са готови коронки, а само прототипи, за да се види дали ще паснат на мястото. Има и възможност за принтиране на детайли, съставени от различни материали“, коментира Недялков.

През последните години технологията навлезе много бързо в потребителските стоки (в медицината се симулира модел за операция, както и модели за обучение на бъдещите лекари. В образованието инженерите по време на обучение се запознават с новите технологии, допълни той.

FDM машините в практиката

В началото на декември 2008 г. Фесто Производство купува машина „OBJET-EDEN250“ (вече част от Stratasys) за бързо изготвяне на прототипи по метода на 3D принтирането с технология PolyJet. „Машината ни дава възможност още на етап „конструиране” да направим проверка на функционалността, да оптимизираме изделията, респективно да намалим времето за пускане на новите продукти на пазара“, коментира Александър Стоянов, ръководител „Развой на нови продукти“ във Фесто Производство. В България компанията има 650 служители в два завода в София и Смолян, като за иновациите Festo отделя над 7% от оборота си. „Близо до Щутгарт Festo има развоен център с над 1000 служители, както и още 8 отделни дружества, предимно в България и Унгария.“ Компанията прави над 100 продуктови иновации годишно, има над 2700 патента в световен мащаб.

„Детайлите, получени от нашия 3D принтер, се характеризират с гладкост на повърхнините и висока точност на размерите. Това се постига благодарение на изключително тънките и с висока резолюция изграждащи слоеве, което позволява да се изработят и най-фините детайли. Прототипите се изграждат от фото-полимерни материали с надеждни механични показатели, имащи възможността за по-нататъшно добавяне на декоративно покритие, обясни Стоянов. - Моделите се изработват от различни материали, включително прозрачен (основно, вижда се какво се случва с детайла), което е удобно в редица случаи. Изграждането на прототипите е процес на последователно наслагване на слоеве от „основен” и „спомагателен” фото-чувствителен полимерен материал, който се „изпича” със специална UV лампа. 3D принтерът работи както за нуждите на нашето развойно звено, така и за други фирми потърсили услугите ни за изработка на прототип.“

На практика във Фесто Производство се използват почти всички технологии - 4 машини тип FDM, 3 уреда SLS, 1 тип SLA и 2 типа SLM. С 3D принтера EDEN250 на Object с технология PolyJet през 2012 г. са произведени около 20 000 части в рамките на повече от 1200 поръчки, като средното време от поръчката до доставка на продуктите на клиента е 4 календарни дни. „Концептуални модели, функционални мостри, клиентски изпълнения са готови за часове и дни вместо за седмици и месеци“, поясни Стоянов. При проектирането на пилотен вентил за вентилен контролер концептуалният модел е създаден в дискусия с клиента, като 5 серийни бройки са произведени за 2 дни. Избегната е изработката на инструмент, даде пример специалистът.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас