Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Тестове и ревюта
12 юни
2016
 
 

OneCompute Moto Mod може да превърне вашия Android телефон в PC

Това много прилича на Windows 10 Continuum за Android! Microsoft, можете да започнете да се тревожите.

5385 прочитания

Motorola вече прави нещо с Android, което досега само Windows 10 бе в състояние да направи. Прототипът OneCompute Moto Mod на Motorola развива концепцията отвъд функцията Continuum в Windows 10 – способността да проектира Windows телефон на PC-то и да го качи в Android. Модулът OneCompute бе показан от Lenovo на събитието Tech World в Сан Франциско. Този модул ще размие още повече границата между смартфон и компютър.

OneCompute е един от магическите добавки Moto Mods, които могат да се прикрепят към гърба на новия телефон Moto Z, обявен в четвъртък. Технологията OneCompute използва Moto Mod като безжичен мост към кабелната докинг станция, която общува с традиционен монитор, предоставяйки работа като на обикновен компютър.

Служители на Motorola казаха, че OneCompute е част от развойния пакет Moto Mods, проектиран да покаже мощта на Moto Mods и да привлече към платформата независими разработчици.

Прочетете още: Lenovo: Другите модулни телефони се провалиха напълно

Хардуерът Motorola OneCompute – телефонът Moto Z, OneCompute Moto Mod и докинг станцията.

Хардуерът Motorola OneCompute – телефонът Moto Z, OneCompute Moto Mod и докинг станцията.

Защо това има значение: Питър Хортензиус, главен технологичен директор на Lenovo, предупреди репортерите да не мислят за него като за Android версия на Microsoft Continuum. Но той посочи и относително малкия брой на потребителите, които имат Windows телефон. (За да бъдем честни, Moto Mods ще работи само с един Android телефон при пускането му, което означава, че делът на OneCompute може да е още по-миниатюрен). Motorola показа Android версия на Word Mobile, работещ върху Moto Z, който дава усещането за работа на широкоекранен монитор. И това работи в прозорец, който може да бъде преформатиран отляво или отдясно, точно както в Windows 10. Основно продуктивно предимство на платформата Windows Mobile просто се изпари.

Целувка, която всеки иска

На гърба на всеки телефон Moto Z има 16 метални „пъпки“. Когато модулът Mods се прикрепи магнитно към телефона, тези „пъпки“ предоставят електрозахранване и пренасят данни напред и назад. В случая с говорителя на JBL SoundBoost или модулът Insta-Share Projector, целият хардуер е самодостатъчен. При OneCompute това не е така.

"Пъпките" в Motorola Moto Z

Решението OneCompute използва Moto Mod с вграден чип на Keyssa, малка стартираща фирма от Силициевата долина, която е наела изобретателите на HDMI и стандарта за памети LPDDR4. Безжичната технология с малък обхват Kiss пренася данни с около 6Gbps на много къси разстояния, като обслужва и протоколи USB, HDMI и DisplayPort. (Acer вгражда Kiss в Acer Aspire Switch 12 S и свързаната с него докинг станция.)

Повечето Android таблети ползват MHL за възпроизвеждане на Android дисплей на външен монитор, но “MHL има ограничения“, каза шеф в Motorola. Първо, MHL може доста да се бави. Това е така, защото MHL поддържа и 5-пинови, и 11-пинови конектори, а повечето производители не ви казват дали вашия телефон или таблет наистина поддържа MHL.

Докинг станцията на Motorola ползва USB портове и HDMI свързаност.

Докинг станцията на Motorola ползва USB портове и HDMI свързаност.

Motorola е създала своя собствена докинг станция, която разполага с 3 порта USB 2.0, извод HDMI и захранващ конектор, като всички са свързани към приемник през къс кабел. Външният приемник е важен, защото включва захранваща плоча, безжично зареждаща телефона, докато той комуникира с дисплея. Концептуална цялата схема е доста странна – данните преминават от телефона в Mod модула, оттам в приемника и в докинг станцията , а след това в дисплея през HDMI кабела, но на практика всичко това работи.

Като цяло концепцията OneCompute означава, че Android телефоните могат все повече да притискат Windows компютрите, лоши новини за Microsoft, може би, но доста полезно за потребителите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас