“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | GIS
07 юни
2016
 
 

√»— технологии подпомогнаха кампани€та Уƒа изчистим Ѕългари€ заедноФ

5017 прочитани€

ƒоброволци от всички възрасти помогнаха Ѕългари€ да стане по-чиста, като се включиха в тазгодишното, шесто поред, издание на най-мащабната доброволческа екологична инициатива у нас - “ƒа изчистим Ѕългари€ заедно”, което се проведе на 4 юни. “е б€ха подпомогнати от специално разработените мобилни √»— приложени€ за Android и Windows Phone на ≈—–» Ѕългари€, изключителен представител на Esri за страната.

Ќад 8 000 участници сe включиха в националното почистване през 2016 г., сочат резултатите от кампани€та “ƒа изчистим Ѕългари€ заедно”. ѕо данни на ћинистерството на околната среда и водите и bTV количеството на изхвърлените отпадъци продължава да намал€ва през годините, като въпреки това са премахнати над 1 300 нерегламентирани сметища, а 5 000 тона е общото количеството на събраните отпадъци.

–езултати от кампани€та

ѕрочетете още: √»— платформата за зелени краудсорсинг услуги KeepGreen.bg вече работи

Ќезависимо от местоположението си, участниците имаха възможност да регистрират акции, подават информаци€ и качват снимки на почистени места директно от мобилните си телефони.

«а целите на кампани€та ≈—–» Ѕългари€ разработи и уеб √»— приложение с мобилна верси€ за iOS. ѕосредством него участниците можеха да регистрират бро€ доброволци, местоположението си, вида и площта на изчистени от т€х зони през уеб. ќт сво€ страна организаторите преглеждаха и валидираха подаваната информаци€ чрез специална бек-офис √»— система.

 лючов момент от кампани€та е използването на ArcGIS продуктите за изготв€нето на различни видове справки и пространствени анализи. «а нуждите на кампани€та се предостав€ както статистическа информаци€ за бро€ почистени места по общини, брой почистени места според вида на участниците, така и аналитични данни за най-малко замърсени области и такива с най-гол€ма почистена територи€. »зведени под формата на √»— карти, събраните данни се превърнаха в ценен инструмент при отчитането на резултатите и търсено средство за по-добро планиране.

„“ази година кампани€та беше насочена към защитените територии в Ѕългари€ изключително ценни от гледна точка на опазването на биоразнообразието, това са територии скъпи за всички нас”, каза »велина ¬асилева, министър на околната среда и водите. ≈то защо над 150 от всички проведени акции б€ха извън териториите на населените места и градове.

—татистиката от уеб приложението показва рекорден брой изчистени площи. Ќад 1 200 дка са били почистени в ден€ на събитието, а общи€т брой маркирани зони е повече от 380. —ред областите почистили най-гол€ма територи€ традиционно се нареждат —офи€, ¬елико “ърново, ¬арна и Ѕургас. «начителен принос за добрите резултати тази година имат и доброволците от общините ’асково, —мол€н, ѕазарджик и ¬идин.

ѕо повод данните bTV коментираха: “—ъс събраните до момента над 82 000 тона отпадъци доброволците в инициативата „ƒа изчистим Ѕългари€ заедно” са спестили близо 180 млн. евро и около 24 години работа на институциите.“

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас