Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
06 юни
2016
 
 

Мобилният трафик ще нарасне 8 пъти до 2020 г.

Мобилните технологии са се превърнали във важен инструмент за бизнеса, но тяхното използване води със себе си и много скрити разходи.

2536 прочитания

По прогнози на Cisco трафикът на мобилни данни ще се увеличи осем пъти през следващите пет години. Според компанията този ръст ще окаже сериозно влияние върху бизнеса. В момента ръководителите на ИТ отдели в компаниите полагат усилия за осигуряване сигурността на мобилните сътрудници, които все по-често използват видеото като работен инструмент. Очаква се, че през 2020 г. 81% световния мобилен трафик ще идва от смартфони.

През 2015 г. данните от преносими устройства е достигнал 44 екзабайта, а до 2020 г. той ще бъде 367 екзабайта. Този очакван трафик е еквивалентен на 81 трлн. изображения от MMS съобщения. За постигането на тази цифра всеки жител на планетата трябва да изпраща ежедневно по 28 такива съобщения. Този обем е достатъчен за предаване на 7 трлн. Средностатистически клипчета в YouTube – по 2,5 на човек.

Прочетете още: Производители, банки и търговци – лидери при мобилните решения

Според анкета сред 500 ИТ директори в САЩ за поддръжката на мобилни устройства за служителите техните компании заделят средно по 1840 долара всяка година. Тази сума е над два пъти по-висока от това, на което са се надявали много от мениджърите. Причината се крие в скритите разходи, свързани с подобни дейности. Допиването е проведено от Redshift Research по поръчка на Wandera, специализираща в управлението и сигурността на мобилни устройства.

„Мобилните технологии са се превърнали във важен инструмент за бизнеса, но тяхното използване води със себе си и много скрити разходи – посочва Майкъл Ковингтън, старши продуктов мениджър в Wandera. – Истинската обща стойност на притежаването на мобилни устройства се натрупва от плащане за услуги от операторите (48%), оборудване (21%), ИТ ресурси (15%), допълнителни услуги (10%) и гарантиране на сигурността (6%).“

По думите на генералния директор на компанията, Елдар Тувей, повечето ИТ отдели включват в сметката само стойността на устройствата и сметките към операторите, изключвайки всичко останало. Редно е да се отбележи, че много компании компенсират служителите си, когато им се налага да използват собствения си смaртфон.

Междувременно броят мобилни устройства и свързаните с тях данни ще продължават да нарастват, с което ще се увеличават и разходите за справяне със заплахи. Дори нещо повече – ликвидирането на нарушения обикновено излиза на компаниите двойно по-скъпо повече отколкото за софтуер за укрепване на мобилната сигурност.

По време на анкетата 28% от запитаните признават още, че за последната година са имали поне един такъв случай. Половината пък споделят, че за справянето с последствията от такива ситуации са похарчили между 40 хил. и 400 хил. долара.

Според оценки на Cisco от 2000 г., когато е пуснат в продажба първият „камерафон“, броят на мобилните потребители е нараснал пет пъти, а до 2020 г. те ще достигнат 5,5 млрд. Междувременно, по данни на ООН, населението на Земята по това време ще е 7,8 млрд. души. Броят на носимите устройства (като умни часовници) пък след пет години ще се увеличи шест пъти – от 97 млн. през 2015-та до 600 млн.

Всички данни са публикувани в десетия ежегоден доклад Cisco Visual Networking Index Global Mobile Data Forecast.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас