Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Цифрова телевизия
01 юни
2016
 
 

Philips въведе иновативната си технология AmbiLux в 65-инчов телевизор

Технологията AmbiLux разчита на LED пикопроектори за създаване динамичен ореол около картината.

4418 прочитания

Владимир Владков

AmbiLux - технологията на Philips за динамично създаване на ореол около изображението на телевизора, представена пред 2 г. на прототип, вече е вградена в търговски продукт, който се предлага и в България. Технологията, разчитаща на 9 пикопроектора в задната част на телевизора, е монтирана в 65-инчовия модел Philips 8901, който ще се продава в магазините на Технополис за 9999 лв. с ДДС, заяви при представянето на телевизора Георги Михайлов, представител на TP Vision за България, Румъния и Македония.

AmbiLux в действие. Снимка: TP Vision

Прочетете още: Philips с нови назначения за Югоизточна Европа

Технологията AmbiLux разчита на LED пикопроектори за създаване динамичен ореол около картината.

Първата бройка от този впечатляващ модел беше представена пред журналисти в София, като бе демонстриран ефектът от динамичния ореол, създаван от технологията AmbiLight на базата на изображението, което се появява на екрана. Досегашният вариант на технологията използва LED диоди, монтирани на задна повърхност на телевизора, обикновено вляво и вдясно, макар че има и модели с 4-странно LED засветяване, обясни Михайлов. По този начин дори телевизор с по-малки размери (например 40-инчов) изглежда много по-голям.

„Освен по-добрата картина, тази технология намалява напрежението в очите, тъй като гледането на телевизия в тъмен хол разширява ретината значително, а това води до умора на очите“, обясни той. Това е една от причините, заради които 90% от потребителите, които вече са си купили Philips с Ambilight, пак биха си купили такъв, добави регионалния директор на TP Vision.

Деветте пикопроектора са монтирани във вид на дъга, създавайки една огромна проекция от трите страни на телевизора (засега няма проекция надолу, но в бъдещите модели вероятно ще има). По този начин зад телевизора се създава 105-инчова проекция, която е доста по-голяма от нормалния AmbiLight. В същото време видеопроцесор в телевизора указва на всеки проектор какво да прави, като AmbiLux имитира това, което се случва на екрана. Разбира се, това не е обичайния проектор, така че на стената ще виждате разфокусирани форми, а не копие на картината от телевизора. Ефектът от AmbiLux е ясно забележим при движение на велосипедисти (именно такъв клип с байкъри, каращи в тъмна гора, бе показан). В този случай обектите (колелата) сякаш излизат извън рамката на екрана и сякаш се движат по стената зад телевизора.

Деветте DLP пикопроектора с резолюция 854 на 480 харчат общо 35 вата енергия, като стената зад телевизора трябва да е светла, а телевизорът да е монтиран на около 20 см от стената. Животът на пикопроекторите е 20 000 часа, което е достатъчно при нормално гледане на телевизия. „Монтажът също има значение, така че за този модел предлагаме безплатен монтаж“, заяви Георги Михайлов.

AmbiLux може да се пусне в няколко режима - релаксиращ, тунел, с едри пиксели за музикален клуб, тип пещера, екстремен. Освен режима, потребителят може да регулира и големината на ореола –голям, среден или малък. AmbiLux може да се настрои така, че светлината зад телевизора да следва ритъма на музиката, а не картината. „Това е подходящо за музикален клуб, но става и за парти у дома, ако гледате концерт или си пуснете музика от Spotify”, обясни Михайлов. Той прогнозира, че за една година ще бъдат продадени поне 60 бройки от 65-инчовия Philips 8901, но ако технологията бъде вградена в по-подходящите за българските холове 55-инчови модели, продажбите на телевизори с AmbiLux може би ще увеличат значително.

Освен най-иновативния телевизор с AmbiLux, Philips пусна през 2016 г. още няколко модела с дву- и тристранен Ambilight, със 100 Hz native дисплей, резолюция UHD и операционна система Android 5.1.

Моделът 6501 например разполага с 4-ядрен процесор и 16 GB памет, 12 GB от която е свободна за приложения, а дистанционното в комплекта е с клавиатура, която може да се ползва и за игри, и за сърфиране в интерент. Серия 7101 също е резолюция UHD, красива метална стойка, дистанционно с клавиатура и мощен звук на гърба на телевизора. „Желанието на цялата индустрия да прави все по-тънки телевизори налагаше да има известен компромис с качеството на звука. За добър звук е нужно място, така че мембраната на говорителите да резонира добре“, обясни Михайлов.

Моделът 6501 например разполага с 4-ядрен процесор и 16 GB памет,

В моделa 8601 компанията е решила озвучителните тела да са отляво и отдясно на екрана и да могат да се откачат на отделни стойки, превръщайки телевизора в домашно кино. Новата серия 8600 съчетава мощността на два високоговорителя на задната страна на телевизора с 16 микро високоговорителя (в левия и десния подвижен високоговорител), осигурявайки широк, богат спектър на звука. Този 4K Ultra HD телевизор има 4 странен Ambilight, 6-ядрен процесор и 16 GB памет, полза Android 5.1, до края на годината операционната система ще бъде обновена до Android 6.0 (Marshmallow).

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас