Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
31 май
2016
 
 

Теленор развива своя система за ранно предупреждение

Системата на Теленор ще бъде интегрирана с тази на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР.

4424 прочитания

Техническо решение за ранно предупреждение, което ще позволи на службите на Министерството на вътрешните работи своевременно да известяват населението за природни бедствия и аварии, ще разработи телеком операторът Теленор. Решението, което се проектира съвместно с експертите на МВР, ще позволи на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ да изпраща съобщения на абонатите на Теленор в засегнатите райони с предупреждения и друга полезна информация, например известия за очаквани бедствия, необходимост от евакуация, инструкции за действие в дадена ситуация, начини за връзка с кризисни центрове и щабове и др. (вж. примерно съобщение по-долу).

примерно съобщение

Техническото решение трябва да е готово до 2 месеца. Именно тогава Теленор и МВР ще го представят официално. Услугата за ранно предупреждение ще е безплатна за потребителите и ще е налична за всички мобилни устройства, които поддържат функционалността cell broadcast без допълнителни настройки. Съобщенията, изпращани чрез разработваното решение, ще бъдат изписвани на кирилица. Теленор ще предостави допълнителна информация и помощ за ползването на услугата, когато тя бъде окончателно въведена в експлоатация, добавят от компанията.

Прочетете още: Теленор ще предоставя цялостни телекомуникационни и цифрови решения

Споразумението за създаването на техническото решение бе подписано oт вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният изпълнителен директор на Теленор България Стайн-Ерик Велан.

Споразумението за създаването на техническото решение бе подписано oт вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният изпълнителен директор на Теленор България Стайн-Ерик Велан. Снимка: Теленор

„През последните 2 години инвестирахме в пълното обновление на мобилната мрежа на Теленор и в момента разполагаме с една от най- модерните мобилни мрежи в страната, подготвена и за работа в извънредни ситуации. Това бе доказано многократно от миналата година досега, например по време на тежките снеговалежи през март 2015 г., когато за жителите на много населени места в Южна България мрежата на Теленор бе единствената връзка със света. Работим по решение, което ще позволи на партньорите ни от МВР да предоставят на гражданите, потребители на мобилни услуги, жизненоважна информация навреме и по най-удобния за тях начин“, коментира главният изпълнителен директор на Теленор Стайн-Ерик Велан.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас