Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
19 май
2016
 
 

Google Assistant бие Siri на Apple, но цената е поверителността?

3253 прочитания

Google демонстрира своя нов гласов асистент, наречен недвусмислено Google Assistant, по време на своята конференция I/O в Сан Франциско, САЩ. Очаква се софтуерът да надгради настоящия Google Now, но дори сега предимствата му пред неговия основен конкурент – Siri, са очевидни. Интересното обаче е, че е не е сигурно дали в Apple изобщо желаят да наваксат тази преднина.

Според слухове Siri ще стане достъпна и за потребителите на Mac компютри, като официална информация в тази насока може да се очаква в средата на юни по време на конференцията WWDC 2016. Същевременно от демонстрациите на Google става ясно, че услугата Siri трябва не само да не е обвързана с определена платформа, а да бъде и по-персонализирана.

Прочетете още: Google представи две нови комуникационни приложения – Allo и Duo

Поверителност срещу персонализация

За разлика от Google, Facebook и други технологични компании, печелещи от реклами, Apple не събира потребителски данни тъй като няма нужда от тях. Тя прави пари от продажбата на хардуер, от месечни такси за платени услуги като iCloud и Apple Music и др. Това означава, че почти всичко за потребителя остава на устройството, което затруднява достъпа до тази информация, така че Siri да се възползва от нея. Трудно, но не и невъзможно. Информацията за банковите карти на клиентите се съхранява в Apple Pay, но Siri не може да поръчва такси например.

Този проблем може да бъде решени с публикуване на приложно-програмен интерфейс за Siri, който да е достъпен за разработчиците на приложения. Според скорошна статия в Reuters обаче, недостатъците на помощника могат да бъдат обяснени с позицията на Apple по отношение на поверителността.

Още с придобиването на Siri преди пет години е взето решение, че информацията, получавана от помощника, ще се съхранява отделно от останалите потребителски данни. Това означава че той не разполага със знания, чрез които да помага на потребителя.

Кейтлин МакГари, Macworld (САЩ)

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас