Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
03 май
2016
 
 

Организациите у нас не са подготвени за реакция при киберпрестъпления

4 от 10 българските участници в глобалното проучване на стопанската престъпност 2016 г. на PwC са посочили, че техните организации нямат разработен план за действие в ситуации на киберзаплаха.

3879 прочитания

Според експертите от PriceWaterhouse Coopers (PwC), за 57% от анкетираните организации в България, нивото на информираност за риска от киберпрестъпления е останало същото в последните 2 години, за 39 на сто се е повишило, и само за 4 процента от респондентите се е понижило.

Въпреки че за българските участници категорията „киберпрестъпления“ е въведена за първи път в глобалното проучване на стопанската престъпност на PriceWaterhouse Coopers (PwC) през 2014 г., този вид измами веднага се е наредил сред 6-те най-често срещани икономически престъпления. Резултатите за България от тазгодишното издание на проучването потвърждават наблюдението на анализаторската компания, че защитата от киберпрестъпления не е просто технологичен проблем, а е въпрос на бизнес стратегия.

Глобално проучване на стопанската престъпност обхваща периода от 2014 г. до 2016 г. В него са анкетирани 6 337 участници от 115 държави, 77 компании от които са от България.

Прочетете още: Илиян Стоянов: Ресурсите ще са основен двигател, но и предизвикателство пред ИТ бизнеса

Широкото навлизане на технологиите в сферата на бизнес услугите, в комбинация с експлозивния ръст на социалните медии и свързаността на данни, разширяват периметъра, който се нуждае от защита, тъй като организациите оперират в среди, които не са изцяло под техен контрол, пишат анализаторите в доклада си за България.

Експертите от PwC са категорични, че не е достатъчно компаниите само да са наясно, че риск от киберпрестъпления съществува, за да защитят своята организация, и че в днешно време готовността за ответна реакция на този вид престъпления трябва да се обсъжда внимателно на най-високо ниво в организацията.

Според PwC притеснителен е фактът, че повечето организации (74% в България) оставят отговорността за първата реакция изцяло на своите ИТ екипи. За да бъдат обаче компаниите успешни в борбата с измамите, всеки в организацията трябва да има ясни отговорности – от борда и висшето ръководство до средния мениджмънт и почасово заетите работници, твърдят анализаторите.

37% от българските участници нямат план за действие при киберзаплаха

Друго наблюдение от тазгодишното проучване на PwC, което поставя под въпрос готовността на местните организации да се справят с киберпрестъпления, е фактът, че 4 от 10 участници са посочили, че техните организации нямат разработен план за действие в подобни ситуации.

Ниво на информираност в България за риска от киберпрестъпления. Източник: Глобалното проучване на стопанската престъпност на PriceWaterhouse Coopers (PwC)

Допълнително, 21% от анкетираните компании в България не знаят дали изобщо имат такъв план.

Както и в предишното издание на проучването, и тази година резултатите показват, че около половината от българските участници считат, че заплахата от киберпрестъпления за организациите им идва основно отвън.

Източници на заплаха от кибепрестъпления за българските компании през следващите 24 месеца. Източник: Глобалното проучване на стопанската престъпност на PriceWaterhouse Coopers (PwC)

Намаляващият процент на организациите, според които киберизмамите са вътрешна заплаха, както и почти двойно по-високият процент (спрямо 2014 г.) на отговорилите с „Не знам“, отново поставя тревожни въпроси:

• Българските компании разбират ли напълно характера на този нарастващ риск?

• Активни ли са и разполагат ли с необходимите средства, за да водят „битка“ с този вид икономически престъпления?

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас