Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
03 май
2016
 
 

Мтел с нов спад на приходите за Q1, този път с 6,9%

Ръст има само при плановете за смартфони и при фиксирани услуги

4117 прочитания

Приходите и печалбата на най-големия ни мобилен оператор Мтел продължават да спадат, като за първото тримесечие на 2016 г. те 97 млн. евро, или 6,9 на сто по-малко от същия период на 2015 г. Печалбата на компанията преди данъци и амортизации EBITDA също е по-малка - 33,6 млн. евро, или спад от 13,7%.

Според доклада за финансовите резултати на Telekom Austria Group, част от която е Мтел, телеком пазарът в България продължава да е засегнат от остра ценова конкуренция в мобилния сегмент и слабата макроикономическа среда. В същото време приходите на другите два големи телекома – Теленор и Vivacom, растат. При Vivacom данните за 2015 г. включват и постъпленията на придобития сателитен и мултиплексен оператор НУРТС, но и приходите само от мобилни услуги също нарастват. При Теленор ръстът на приходите за първото тримесечие е малък – около 2%, но все пак тенденцията е положителна. Едно от обясненията е стартираната още през 2015 г. LTE мрежа, въпреки недостига на честотни ресурси.

Обратно, Мтел забави пускане на 4G услуги заради липсата на подходящи честоти и това се отразява и на спада на мобилните абонати. От Мтел обяснява 4,3% спад на абонатите с по-малкия брой клиенти на предплатени услуги. От друга страна, клиентите на Мтел с абонаментни планове за смартфони са с 38%повече, а потребителите на мобилен интернет са се увеличили с 21% спрямо същия период на 2015 г. „Очакваме, че след старта на нашата 4G мрежа в следващите месеци интересът на клиентите към плановете за смартфони и мобилен интернет допълнително ще се увеличи“, коментира главният изпълнителен директор на Мтел Александър Димитров. Компанията пусна на в експлоатация своята 4G мрежа, покривайки 75% от населението, но без да обяви нови тарифни планове и да стимулира задържането на платежоспособни абонати или привличането на нови. Настоящите смартфон клиенти на Мтел ще ползват 4G мрежата през първите 3 месеца без допълнително заплащане, а това означава, че стартът на LTE услугите едва ли ще се отрази сериозно върху постъпленията.

Прочетете още: Мтел постигна в реалната си LTE мрежа скорости над 170 Mbps

Телекомът отчита ръст при абонаментите за фиксирани услуги – 5,7%, като това се дължи основно на популярността на пакетните предложения, включващи телевизия и фиксиран интернет, твърдят от Мтел. Приходите от фиксирани услуги са нараснали леко с 1,8 процента до 21,4 милиона евро, но този ръст не може да компенсира спада при мобилните постъпления от традиционни гласови услуги. След придобиването на кабелния оператор blizoo Мтел има най-голям брой абонати на фиксиран интернет и е втора у нас по брой ТВ абонати (след Булсатком), по данни на КРС.

Средният приход от мобилен абонат (ARPU) засега остава стабилен на нива около 5,3 евро, но при фиксираните услуги средният приход от линия (ARPL) е спаднал леко от 11 на 10,8 евро за първото тримесечие на годината.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас