Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
21 апр
2016
 
 

800MHz ресурс е много важен за развитие на мобилните комуникации у нас

Нов законопроект предвижда улесняване на публично частното-партньорство и инвестициите.

3055 прочитания

Насърчаване на инвестициите в телекомуникационния сектор бе основната тема на конференцията на Асоциация Телекомуникации, като един от основните източници на приходи ще са оперативните програми, съфинансирани с европейски средства. Компаниите от сектора обаче разчитат също на подобряване на условията за публично-частно партньорство, както и изчистване на правилата за изграждане на широколентови инфраструктури в и между градовете, включително в сградите. Това изисква промени в редица закони, включително прословутите поправки в Закон за устройство на територията (ЗУТ), който е вид „библия“ за строителните предприемачи и общинските власти.

Прочетете още: ИКТ бизнесът: новите лични карти да имат е-носител за е-идентификация

Създаване на единна информационна точка, в която операторите да съобщават не само за налични трасета, а и за инвестиционни намерения, е една от целите в специалния закон, подготвян за изграждането на важни инфраструктурни обекти. „В Европа най-скъпи от целия проект за създаване на кабелна инфраструктура са изкопните работи (близо 80% от цената на проектите), заяви Жанет Захариева, главен съветник „Регулация“ на УС на Виваком. Именно затова улесняването на публично-частното партньорство (ПЧП) с общините е много важно за операторите, които се интересуват и от националната мрежа на ЕСМИС, така че взаимно да допълват зоните на покритие.

Захариева даде за пример австрийския проект за изграждане на широколентова инфраструктура в селските и отдалечени райони. Държавата е отделила за този проект 1 милиард евро от събраните 2 милиарда евро такси за ползване на обхвата 800 MHz за 4G мрежи. Средствата ще се инвестират в период от 5 г., като това е държавна помощ за сектора, но защитена пред Европейската комисия с ясна програма как ще бъде осъществен и използван проектът за повишаване на ШЛ покритие на населението. Приоритетите на ПЧП при изграждане на подземна инфраструктура включват задължителен отворен и равнопоставен достъп до такива инфраструктури.

В Министерския съвет се разглежда и законопроект за урегулиране на вътрешносградното окабеляване. „Това е много важна мярка. В законопроекта се предвиждат облекчени процедури за свързване на гражданите, тъй като много от домоуправителите са, меко казано, „некооперативни“, каза Жанет Захариева.

В законопроекта се предвижда всички нови сгради или всички сгради, на които предстои основен ремонт, да разполагат с ШЛ вътрешна инфраструктура, но това задължение евентуално трябва да влезе и в ЗУТ, тъй като строителите често „не четат“ какво пише в специалните закони, те следват предписаното от ЗУТ, добави Захариева. Според нея има още няколко мерки, които биха допринесли за по-бързото свързване на гражданите.

Едната е свързана с мобилния интернет. „Предстои КРС да даде честотните ресурси в обхвата около 1800 MHz, но най-перспективният диапазон е 800 MHz. Знаем, че той все още е зает от военните и всяка година се цитират различни суми за неговото освобождаване, но се надяваме се да се намери решение до 2 г. Потреблението и трафикът от мобилни данни в момента показва, че ако този спектър не е достъпен след 2 г., всички оператори ще имат трудности с качественото обслужване на гражданите и очакванията им за високоскоростна мобилна свързаност“, смята Захариева.

Мобилният интернет е най-ефективният начин за покриване на населението в труднодостъпните региони. При съвместни базови станции той може да се предоставя и на невисоки цени, смята Захариева. Тя допълни, че държавата трябва да стимулира лоялната конкуренция с преследване на сивия сектор. Ширещо се пиратство и никакви технически съответствия от страна на голяма част от играчите лишава операторите (които спазват всички законови изисквания) от икономически смисъл за каквито и да е инвестиции, каза още главният съветник „Регулация“ на УС на Виваком.

Малина Крумова, директор на дирекция „Централно координационно звено“ в Министерския съвет, заяви, в процес на подготовка е

нов закон за концесиите,

който е част от хармонизацията на българското законодателство с пакета за обществените поръчки, приет през 2014 г. от ЕС. Новият закон за концесиите обхваща и сега действащия закон за концесии, и закона за ПЧП. Той въвежда по-гъвкави механизми, осигурява подкрепа на частната инициатива, предвижда форми на ПЧП, недостъпни досега, разширява секторите за осъществяване на ПЧП, обясни Крумова.

Тя добави, че на ниво ЕС инвестициите в телеком сектора са определени от приоритети в плана Европа 2020 и Цифрова програма за Европа. Освен това Програмата за развитие на селските райони предвижда 77 млн. евро за осигуряване на ШЛ достъп в малките населени места и в селските райони. По ОП „Околна среда“ също има средства за електронизация на процеси, както и за изграждане на системи за ранно оповестяване.

Според д-р Антон Герунов, началник на кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова, проектите, които ще се финансират от държавата според новата Пътна карта за развитие на е-управление в България в периода до 2020 г., трябва да съответстват на 6 принципа:

  1. Всички проекти да поддържат сигурна и удобна е-идентификация на гражданите;
  2. Да се създават електронни процеси, а не да се електронизират хартиени процеси;
  3. Приоритизиране на значими проекти според критерии за удобство и ползваемост;
  4. Архитектура, ориентирана към услугите (SOA) и отворени стандарти;
  5. Оперативна съвместимост без бюрокрация, максимално улеснен процес;
  6. Устойчивост на добрите практики.

За да бъдат допуснати проектите до финансиране, те трябва да обезпечават публикуване на данните в отворен, машинно четим форма. Освен това трябва да предоставят уеб услуги за интеграция и да са с отворен код от първия ден на разработка, каза още Герунов. Нужен е реинженеринг на бизнес процесите, които да са ориентирани около епизоди от живота на човека и „събития от бизнеса“. Освен това ще се търси многократна използваемост, т.е. много администрации ще ползват една и съща услуга и система.

За първия период на пътната карта 2016 – 2017 са предвидени 120 млн. лв. в развитие на е-управление. Във втория период до 2020 г. трябва да бъдат инвестирани още 120 млн. лв.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас