Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
21 апр
2016
 
 

Регистърът за особени залози ще предлага е-услуги

2194 прочитания

Централният регистър на особените залози (ЦРОЗ), който в момента е самостоятелно юридическо лице към Министерството на правосъдието, ще премине към Агенцията по вписванията, обяви Министерски съвет. Промяната ще доведе до цялостната електронизация на регистъра с цел предоставяне на електронни услуги и превръщането му в публично достъпна база данни за вписаните обстоятелства по Закона за особените залози.

Промяната се предлага в законопроект за изменение и допълнение на Закона за особените залози, приет от правителството на 21 април. Предстои предложението да бъде обсъдено в Народното събрание.

Изображение: Агенция по вписванията

Прочетете още: От днес функционира новата версия на административния регистър

Целта на промяната е повишаване на ефективността на регистрите, администрирани от Агенцията по вписванията, оптимизиране на бюджетните разходи по воденето и съхраняването им, интегриране на предоставяните административни услуги, както и оптимизиране на цялостната структура в системата на Министерството на правосъдието. Със създаването на възможност за електронен достъп до информацията се доразвива въведеният принцип на публичност на ЦРОЗ, посочват още от Министерски съвет. Очаква се възможността за ползване на електронни услуги да доведе до намаляване на административната тежест и спестяване на значителен организационен и финансов ресурс – услугите, предоставяни от регистъра, ще са достъпни за гражданите и бизнеса от всяко териториално звено на Агенцията по вписванията.

Предвидена е и възможност за подаване на заявления за вписване по електронен път. Начинът на подаване и изискванията за съдържание, форма и формат ще се уредят допълнително в специална наредба.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас