Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
16 апр
2016
 
 

Mitel ще купи Polycom за $2 милиарда

Сделката ще комбинира телефоните и видео системите на Polycom с пакета за обединени комуникации на Mitel.

2730 прочитания

Mitel планира да придобие ветерана при видеоконферентните системи Polycom за почти $2 милиарда в момент, в който индустрията за корпоративни комуникации претърпява драстични промени, предизвикани от мобилността и облачните услуги.

Сделката ще комбинира телефоните и видео системите на Polycom с пакета за обединени комуникации на Mitel.

Базираният в Отава производител на корпоративни гласови системи се е съгласил да плати $1,96 млрд. за Polycom в сделка, която ще създаде най-голямата компания в света за облачни бизнес комуникации. Сделката, обявена в петък, 15 април, все още се нуждае от одобрението на акционерите, но се очаква те да се съгласят и сливането да приключи през третото тримесечие на тази година.

Прочетете още: Нестабилно се развива пазарът на видеоконферентни решения

Телефоните и видеоконферентните системи на Polycom би помогнало на Mitel да се превърне в „единна точка за свързване“, визия, при която потребителите могат да направят връзка през всяко устройство, да я променят от гласова към видео и обратното, да работят с колегите си през всякакъв вид система, заяви шефът на Mitel Ричард МакБий в петък.

МакБий ще ръководи обединената компания, която ще носи името Mitel, но ще запази и марката Polycom. С около 7700 служители на 5 континента тя ще има годишни приходи от над $2,5 млрд. Икономии от мащаба, някои съкращения на работни места, както и консолидиране на фабрики ще доведат до известно намаляване на разходите. Придобиването ще разшири кръга от клиенти на Mitel от престижния списък Fortune 500 и в Азиатско-Тихоокеанския регион, включително в Китай, добави МакБий.

Работниците, свикнали да разчитат предимно на своите настолни телефони, се нуждаеха от специализирани корпоративни платформи, за да участват във видеоконференции. Сега те все повече използват мобилни телефони и облачно базирани видео услуги, които им помагат да останат във връзка с колегите си в или извън офиса.

Това свива възможностите за продажба на професионални комуникационни инструменти и намалява цените, каза анализаторът от Wainhouse Research Айра Уейнстайн. В момента има стотици възможности за видеоконферентни услуги, но само няколко специализирани платформи, от които компаниите могат да избират.

Въпреки наличието на по-портативни и евтини опции, традиционните системи все още се търсят заради тяхното качество, сигурност и интеграция с корпоративни директории, добавя Уейнстайн. Сделката от петък може да комбинира силните страни на двамата доставчици, но може и да намали тяхната ефективност, добавя анализаторът.

Mitel разполага с пълен софтуерен пакет за обединени комуникации, комбинация от глас, видео и съобщения, които някои предприятия ползват, за да осигуряват свързаност на своите служители и потребители. Това би допълнило популярните настолни телефони и видео системи на Polycom, каза още той.

Има обаче предизвикателства. Хардуерът на Polycom работи с телефонния софтуер на ShoreTel, 8x8 и други външни разработчици, които се конкурират с Mitel. Ако Polycom стане част от Mitel, тези компании ще се окажат в позицията да препоръчват на предприятията телефоните на свой конкурент.

Придобиването може да отслаби и тясното взаимодействие на Polycom с Microsoft, също конкурент на Mitel, добавя Уейнстайн.

МакБий от Mitel каза, че не се тревожи нито за конкуренцията, нито за партньорството с Microsoft и се надява да разшири това партньорство. Колкото до хардуера на Polycom, телефоните могат да бъдат ребрандирани в някои случаи, ако партньорите имат такива изисквания, каза МакБий.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас