Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
14 апр
2016
 
 

Теленор със 75% покритие на 4G, ще вдигне скоростта до 100 Mbps

5059 прочитания

Александър Главчев

75% от населението на страната вече обхваща изгражданата от Теленор България (Telenor) мобилна мрежа от четвърто поколение, която операторът стартира през декември 2015 г. На медийно събитие компанията обяви, че е готова да увеличи максималната скорост на сваляне на данни от 75 на 100 Mbps, след като получи допълнителен честотен спектър от КРС в обхвата около 1800 MHz.

Стайн-Ерик Велан

Прочетете още: Още 2 LTE оператора до средата на 2016 г.

Към момента новата мрежа на Теленор обхваща всички населени места с население над 5 хил. жители, около половината от селищата с население между 2 и 5 хил. души. След като през декември бе обявено, че покритие е изградено в основните зимни курорти, сега то е разширено и в най-големите летни туристически дестинации по Българското черноморие.

Владимир Радойчич

По думите на Стайн-Ерик Велан, изпълнителен директор на Теленор България, разрешението за ползване на допълнителни честоти от страна на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) се очаква в най-близко бъдеще. Освен увеличаване на скоростта това ще позволи на компанията да разшири обхвата на 4G мрежата си и към по-малките населени места.

Мила Кушева

Мрежата от четвърто поколение вече е достъпна и в софийското метро, обяви Владимир Радойчич, главен технически директор на телекома. Друга новина е стартирането на 4G роуминг в Гърция, Норвегия, Сърбия и Черна гора, като предстои аналогична услуга да е достъпна в още страни като Германия, Италия, Франция, Испания, Австрия, Великобритания, Турция и др. Също така, по думите му, трафикът на данни в мрежата на телекома е нараснал близо 5 пъти от началото на 2014 г. до момента.

„Мобилният интернет вече расте по-бавно (3%) защото наближаваме точката на насищане – заяви Мила Кушева, директор „Потребителски и SOHO маркетинг”. – Същевременно 4G предизвика силна реакция у клиентите, като потреблението нараства с почти 50%. Това се случи почти непосредствено след пускането на покритието през декември.” Друг отчетлива тенденция се наблюдава при търсенето на 4G смартфони. В момента телекомът отчита 123% повече продадени такива устройства спрямо началото на 2015 г.

Карта на покритието на 4G мрежата на Теленор към април 2016 г.

Карта на покритието на 4G мрежата на Теленор към април 2016 г.

Новост в предложенията на компанията е „Джобен 4G пакет” за индивидуалнa wi-fi гореща точка. Той включва т.нар. mi-fi рутер, който позволява на едно домакинство да си спести разходите за закупуване на 4G устройства или за смяна на СИМ картите, обясни Кушева. Пакетът позволява свързване на до 10 устройства и предлага 5 GB общо интернет потребление на месец. Освен това в него са включени и 10 GB трафик към сайта за споделяне на видео Vbox7.com. Месечната такса за този пакет е 18,99 лв.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас