Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
13 апр
2016
 
 

Atos се хвалят с 10 пъти по-ефективен суперкомпютър

3062 прочитания

Нов супекомпютър представи Atos на официална церемония във Франция. Според компанията инсталацията, наречена Bull sequana, е най-ефективната по рода си. Очаква се тя да достигне пълния си капацитет до 2020 г., когато ще изпълнява един трилион операции в секунда.

Според Atos високопродуктивната система е 10 пъти по-енергийно ефективна и по-компактна в сравнение с други от същия клас. Tакъв суперкомпютър в момента се изгражда за нуждите на френската Комисия за алтернативни източници и атомна енергия (CEA). През следващите години той ще бъде обновяван с нови технологии, които ще бъдат адаптирани към операционните системи.

Общ вид на една клетка на Bull sequana.

Прочетете още: Atos купи Unify срещу €366 милиона

От компанията подчертават, че разработката е проектирана според стандартите на индустрията за хардуер и софтуер. Ресурсите са разпредлени в отделни „клетки“, всяка от които разполага с изчислителни възли (блейдове), мрежови компоненти, както и захранване и охлаждане. Всяка клетка се състои от три отделения – две за изчислителните ресурси и едно за мрежовите връзки.

Суперкомпютрите днес имат особено голямо приложение в области като сигурност в реално време, персонализирана медицина, прецизно земеделие и метеорология, посочват от ИТ компанията. Повечето изчислителни мощности от този висок клас са насочени основно към големи изследователски центрове. От там са уверени, че компактността и лесните за приложение интегрирани компоненти на Bull sequana, ще позволят той да бъде достъпен и за по-малки организации.

„Atos е единствената компания в Европа и една от четирите в света, която има познанията и опита, за да създаде суперкомпютър – коментира Тиери Бретон, председател и главен изпълнителен директор на Atos. – Ние сме горди с това, че имаме възможност да осигурим конкурентно предимство на клиентите си чрез нашите иновативни технологии. Благодарение на Bull sequana и неговата невероятна изчислителна мощ, компаниите ще могат много по-бързо и ефективно да използват своите данни всеки ден.“

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас