Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
13 апр
2016
 
 

“Лицето ти е големи данни” или краят на анонимността

2713 прочитания

Повечето хора считат, че са анонимни и непроследими в момента в който станат от компютъра и излязат от социалната мрежа. Един експеримент на руски фотограф обаче показва точно обратното – той демонстрира колко лесно е да бъде добита информация за случайни спътници в метрото.

В проект, озаглавен “Лицето ти е големи данни” ("Your face is big data”) студентът от Московската школа по фотография и мултимедия Родченко (Московская школа фотографии и мультимедиа имени Родченко) Егор Цветков фотографира около 100 случайни хора в метрото. След което, използвайки приложението за лицево разпознаване FindFace, се опитва да ги проследи в руската социална мрежа VK.

Една от снимките в проекта на Егор Цветков.

Прочетете още: WhatsApp вече криптира изцяло съобщенията между потребителите

Задачата се оказва абсурдно лесна за 60-70% от заснетите хора на възраст межу 18 и 35 г. При по възрастните това се оказва по-трудно.

Провеждайки експеримента Цветков е успява да научи много за напълно случайни хора. “За мен беше много некомфортно да играя ролята на уеб преследвач – споделя той. – Целта на моя проект обаче бе да покажа колко лесно технологиите разбиват всякаква възможност за поверителност.”

Това е бъдещето, заключва Цветков. Повече информация за неговия експеримент може да бъде открита на фотографския сайт Birds in Flight.

Системите за разпознаване на лица се използват широко от полицейски сили по целия свят. Повечето хора обаче продължават да считат, че достъпът до подобни инструменти е в ръцете само на държавни органи.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас