Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
12 апр
2016
 
 

Ford изключва фаровете, показва автономно управление в мрака

Ford планира да утрои флотилията си от самоуправляващи се коли.

5332 прочитания

Ford обяви, че ще ползва нова система за светлинно засичане (LiDAR), която ще позволи на автономния седан Fusion Hybrid да кара в абсолютен мрак.

Новият сензор LiDAR демонстрира способностите на автономната кола да се справя по-добре от шофьорите, заявиха от Ford.

Ford LiDAR

Прочетете още: Ford иска колите й да си говорят с дроновете на DJI и с Amazon Echo

Хибридният седан Ford Fusion е допълнен с LiDAR, който му позволява да се движи самостоятелно през нощта.

Хибридният седан Ford Fusion е допълнен с LiDAR, който му позволява да се движи самостоятелно през нощта.

В друга подобна новина, калифорнийската стартираща компания Scanse обяви, че е разработила двумерна система LiDAR, която ще бъде много по-евтина и по-прецизна от досегашните. За разлика от други системи LiDAR, които струват хиляди долари, системата на Scanse щяла да се продава на дребно за около $250.

Scanse започна кампания в сайта за набиране на публични инвестиции Kickstarter, като досег е успяла да привлече над $272 000, с които да изкара технологията на пазара.

„За $250 получавате въртящ се LIDAR сензор с обхват 40 метра“, твърдят от младата компания.

Ford каза, че тестовете на LiDAR в нейната база Arizona Proving Ground бележат „следващата крачка в пътешествието на компанията към напълно автономна кола за потребителите от целия свят“.

„Това е важна разработка, която показва, че дори без камери, които разчитат на светлината, системата LiDAR на Ford, която работи със софтуера за виртуален шофьор на колата, е достатъчно надеждна за управление по непознати пътища“, заявиха от Ford.

Технологията е важно допълнение към останалите сензори, радаи и камери, които автономните коли ползват, тъй като намалява още повече риска от инциденти през нощта, когато жертвите от пътни произшествия скачат 3 пъти спрямо тези през деня, показва статистиката на щатската Национална администрация за пътна безопасност.

„Благодарение на LiDAR тестовите коли не са зависими от слънчевата светлина, нито от камерите, които следят боядисаните линии на асфалта, каза Джим МакБрайд, технически ръководител на екипа за автономните коли във Ford. - На практика LiDAR дава възможност на автономните коли да карат толкова добре в мрака, колкото и през деня.“

След повече от десетилетия проучвания в областта на автономните коли Ford каза, че „се е посветила на идеята да постигне напълно автономно шофиране“, което не изисква намесата на човек и поемна на управлението на колата.

Тази година Ford ще утрои флотилията си от автономни тестови коли до около 30 седана Fusion Hybrid, които ще се тестват по пътищата в Калифорния, Аризона и Мичиган.

Computerworld

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас