“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
08 апр
2016
 
 

Ѕавен ръст на »“ харчовете предвижда Gartner

√лобалните инвестиции в технологии н€ма да растат тази година, като ситуаци€та н€ма да се подобри до 2020 г.

2393 прочитани€

¬ремената на двуцифрени растежи за технологичните компании отдавна са отминали и н€ма изгледи скоро да се върнат. ¬ъпреки че фирмите преминават към облака и внедр€ват нови технологии, за да останат конкурентни, глобалните разходи за »“ ще са почти същите тази година, като ръстът до 2020 г. ще остане много слаб, за€виха от Gartner.

√лобалните инвестиции в технологии н€ма да растат тази година, като ситуаци€та н€ма да се подобри до 2020 г.

‘ирмата за пазарни прогнози предвиждат, че световните »“ разходи ще достигнат през тази година $3,49 трилиона, или 0,5% спад спр€мо 2015 г. Ќовата прогноза е по-лоша от предишната, ко€то очертаваше 0,5% ръст. ѕром€ната е резултат от нарастващата сила на американски€ долар спр€мо другите валути.

ѕрочетете още: √лобалните »“ разходи ще нараснат само с 0,6% през 2016-а

¬ посто€нна валута, ко€то елиминира ефектите от раст€щи€ долар, »“ разходите ще се покачат с 1,6 тази година, отбел€зва ƒжон ƒейвид Ћовлок, вицепрезидент на Gartner. “ова обаче също е спад спр€мо 2015 г., когато глобалните »“ инвестиции скочиха с 2,4% спр€мо 2014 г.

Ќещата н€ма да се подобр€т през следващите н€колко години, добав€ той. ¬ посто€нна валута Gartner предвижда ръст на глобалните »“ разходи в размер на 2 до 3 процента за периода 2017 до 2020 г.

“ова не е заради фирми, които изб€гват да харчат за нови технологии, казва Ћовлок. ¬ днешната несигурна икономика компаниите са твърде заети да оптимизират разходите, харчейки за т.нар. инициативи за цифрова трансформаци€. “ези инициативи могат да включват облачно базирана корпоративна технологи€ като CRM софтуер за по-добра връзка на бизнеса с партньори и клиенти. ћашинни€т интелект е друг пример за технологи€, водеща до цифрова трансформаци€. ¬ крайна сметка свиването на разходите в н€кои области и увеличаването в други не води до нарастване на общите »“ разходи.

“ази тенденци€ води до различни „пострадали технологии“. «а корпоративен софтуер ще бъдат похарчени общо $321 млрд. тази година, което е 4,2% ръст в щатски долари. Gartner очаква отлагане на внедр€ването на Windows 10 и Windows Server 2016. „“ова не се дължи на самите продукти, това е знак, че несъществените разходи се отлагат“, об€сн€ва Ћовлок.

ѕо подобен начин все по-бавното обнов€ване при PC-ата и мобилните телефони намал€ва инвестициите в ц€лата продуктовата категори€, ко€то включва също таблети, принтери и ултрамобилни компютри. √лобалните харчове за устройства ще се сви€т с 3,7% спр€мо 2015 г., спадайки до $626 млрд. през тази година, допълват от Gartner.

¬ други категории Gartnet предвижда 2,1% ръст на инвестициите в системи за ÷ќƒ, които ще достигнат $175 млрд.; »“ услугите, включително облачен софтуер, ще нараснат с 2,1% до $929 млрд.; а телекомуникационните услуги ще спаднат с 2% до $1,47 трилиона.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас