Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
07 апр
2016
 
 

Google с програма за преподаване на дигитални умения и в България

2788 прочитания

Старт на програмата „Дигитален гараж“ за България, онлайн платформа за обучения за всеки, от ученици до предприемачи, обяви Google. Курсовете са безплатни и са насочени към увеличаване на уменията в области като дигиталния маркетинг и онлайн развитие на бизнеса. След завършването на цялата поредица от обучения участниците ще получават сертификати от Google и IAB Europe.

Създателите на платформата са подготвили общо 89 урока, разделени в 23 теми, които са публикувани на: https://digitalengarazh.withgoogle.com. Всяка тема включва няколко видеоклипа, в които експерти и предприемачи споделят своя опит как се използват дигиталните умения за развиване на бизнес онлайн.

Прочетете още: Нова специалност по софтуерни технологии предлага ФКСУ към ТУ-София

Според Google липсата на дигитални умения е едно от най-големите предизвикателства за Европейския съюз и Централна Европа в частност. От там считат още, че страните от региона трябва да стимулират местното предприемачество и да развиват дигиталните умения, и по този начин да помагат на отделните хора и предприемачите да използват пълния потенциал на интернет инструментите и да бъдат успешни в онлайн пространството.

Организаторите цитират данни на Европейската комисия, според които почти половината (47%) от населението в ЕС не разполага с адекватни дигитални умения, докато в близкото бъдеще 90% от работните места ще изискват някакво ниво на дигитални компетенции. ЕК прогнозира, че 825 хил. работни места ще останат незаети до 2020 г. заради липсата на такива умения.

Междувременно, според Индекса за дигитална икономика и общество (DESI), България заема предпоследно място в ЕС по отношение на дела от хора с базови дигитални умения (31% срещу средно 55% за съюза). 40 на сто от нашенците пък нямат никакви дигитални знания. Ниското ниво на необходимите умения на човешкия капитал е една от причините, поради които българските предприемачи изостават в прилагането на цифровите технологии, например в областта на електронната търговия, заключват създателите на платформата.

През 2015-та, Google се ангажира да осигури безплатни обучения за дигитални умения на 1 милион европейци, а в началото на 2016-та обяви, че ще тази бройка до края на настоящата година. Компанията възнамерява да инвестира 42 млн. евро, за изграждане на платформата за цифрови умения, покриваща цяла Европа. Българският Дигитален гараж, стартирал днес, е част от тази инициатива.

„Интернет може да бъде силен съюзник на обществото, помагайки както на млади специалисти, така и на фирми, да се развиват. Със старта на българския Дигитален гараж ние искаме да дадем възможност на настоящата и бъдещата работна сила на страната да придобие дигитални умения, да подпомогнем малките и средните компании да ускорят растежа си, както и да улесним достъпа им до световните пазари“, каза Парис Чилдрес, мениджър бизнес развитие на Google за България.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас