Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
07 апр
2016
 
 

Световен регистър на земеделците се създава по пилотен проект

4283 прочитания

Пилотен проект за създаването на Световен регистър на земеделските производители започнаха Международната неправителствена организация GS1 в партньорство със Световната организация на фермерите (World Farmers Association - WFO) и Международния търговски център - ITC (Агенция за техническо сътрудничество и развитие към ООН). Регистърът ще позволи на земеделските производители, държавни структури, бизнеса и потребителите да обменят информация за продукти и услуги. При регистрирането на земеделски производител в платформата за неговата идентификация се определя т. нар. Global Location Number, или GLN номер от централата на GS1, наричан още Blue Number.

Пилотен проект за създаването на Световен регистър на земеделските производители започнаха Международната неправителствена организация GS1 в партньорство със Световната организация на фермерите (World Farmers Association - WFO) и Международния търговски център - ITC (Агенция за техническо сътрудничество и развитие към ООН)

Световният регистър има за цел да:

Прочетете още: ИСАК на ДФ Земеделие ще осигури онлайн подаване на документи

- даде по-голяма публичност на земеделските производители и предлаганите от тях продукти и услуги, и да им помогне в намирането на нови търговски партньори от цял свят.

- помогне на заинтересованите страни да идентифицират източниците на продуктите, които купуват, вкл. информация за издадените им стандарти и сертификати.

- помага на регулаторни и административни органи да ползват голямо количество данни от преки ресурси за постигане на устойчиви земеделски практики.

Световният регистър ще улесни достъпа и обмена на информация между всички потребители с профили в регистъра с Blue Number. Към всеки номер от регистъра ще бъде публикувана основна информация за притежателя, включително наименование, адрес, контакт и информация за продуктите или услугите, които предлага.

Регистрацията е доброволна и безплатна, и може да бъде направена на http://www.unbluenumber.org.

„Ползата за българските фермери е, че чрез платформата ще получат по-голяма публичност и възможност да осъществят директен контакт с потенциални търговски партньори от цял свят. В регистъра ще получат възможност да публикуват информация за продуктите и услугите, които предлагат. Регистрацията в регистъра е доброволна и безплатна, и е достатъчно желаещият да се регистрира да има връзка с интернет и съответното устройство за достъп до интернет. БТПП се ангажира за фермерите, които имат затруднения с това, да съдейства за регистрацията“, коментира Цвета Братанова, изпълнителен секретар на GS1 България, Съвет към Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Дейността му е насочена към администриране и популяризиране на международните стандарти GS1 в България. Местното звено на организацията осигурява на българските фирми достъп до глобалната система за автоматична идентификация и маркиране с баркод на продукти, услуги, логистични единици, локации и други. Тази единна система е предпоставка за електронен обмен на данни и стандартизиране на бизнес съобщенията и на процесите в отношенията между търговските партньори по веригата за снабдяване.

До момента повече от 60 000 фермери и земеделски бизнеси са приели поканата да получат т. нар. Blue Number. Регистърът вече е достъпен онлайн, но сайтът ще бъде напълно функционален до второто тримесечие на 2016 г. Инициативата оползотворява технологични платформи като онези, разработени от GS1 и от сайта ITC Standards Map (www.standardsmap.org), който съдържа повече от 180 стандарта и кода за контакт.

Blue Number осигурява на носителя му универсален идентификатор, който идва с допълнителна информация, която може да се използва в международни регистри, бази данни, и други инфраструктури за съхранение. Всеки Blue Number се въвежда в глобалния регистър заедно с фундаментални атрибути за всеки притежател на такъв код, включително (където е приложимо) име, пол, местоположение, контакт и продукт или услуга. Кодовете Blue Number са спонсорирани от Организацията на обединените нации и издаването им, както и получаването и въвеждането на информация, не е обект на продажба от ООН.

Възможно сътрудничество във връзка с попълването на данни за българските земеделски производители в новосъздадения Световен регистър на земеделските производители Blue Number Global Online System беше обсъдено на 30.03.2016 г. на среща между Десислава Танева, министър на земеделието и храните, Цветан Симеонов, председател на БТПП и Васил Тодоров, главен секретар на БТПП.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас