Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
05 апр
2016
 
 

Ръст при изложителите на Вода София, Булконтрола и MachTech & InnoTech

2409 прочитания

Александър Главчев

50% ръст на участниците на изложенията Вода София, Булконтрола и MachTech & InnoTech, които се провеждат паралелно в Интер Експо Център (IEC) София от 5 до 8 април. Това обяви Ивайло Иванов, управител на IEC по време на официалното откриване на трите събития.

Божидар Лукарски

Прочетете още: Интелигентни системи за воден сектор на изложение в Интер Експо Център

Официален гост на откриването беше Божидар Лукарски, министър на икономиката на България. По думите му, специализираните изложения Булконтрола и MachTech & InnoTech, представят традиционни за страната производства, разполагащи с конкурентни позиции на външните пазари и сериозен потенциал за ръст. “Създаването на високотехнологични производства, особено в промишления сектор, и цифровизацията на индустриалните процеси, са едно от приоритетните направления, в които работи Министерството на икономиката – обясни той. – Производственият сектор в България осигурява заетост на над 500 хил. души и продължава да има висок потенциал за създаване на добавена стойност и нови работни места.”

Според Лукарски, миналата година чуждестранните инвестиции са достигнали 1,593 млрд. евро, което по думите му е рекордна стойност. Занапред обаче ключови фактори за развитието на производствения сектор ще са информационните и комуникационните технологии, базите данни и облачните технологии. Според министъра, ефектът на ИТ е особено добре изразен върху малки и средните предприятия. Затова тази година Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия подпомага финансово участието на 23 български фирми.

Кароли Ковач

Заедно с изложенията в Интер Експо Център се провежда и богата съпътстваща конферентна програма. Най-голямата сред тях е 8-ата международна конференция Булаква, която тази година се състои под надслов “Иновативни решения в полза на ефективни ВиК услуги”.

Един от гостите на събитието бе Кароли Ковач, председател на Европейската асоциация по водите, който описа добрите практики при развитието на водната инфраструктура, която е най-старата и най-скъпата.

Също така от между 5 и 7 април в IEC се проведоха още по-малки три изложения и конференции – ЕЕ и ВЕ (енергийна ефективност и възобновяема енергия), Smart cities (интелигентни градове) и Save the Planet (за управление на отпадъци и рециклиране). Според участващите организации, цитирани от организаторите от Виа Експо, бизнесът и общините имат нужда от рентабилни и екологични решения. Същевременно почти половината от изложителите от трите сфери са от чужбина и повечето от тях търсят местни партньори.

Министър Лукарски посети и откриването на форума за енергийна ефективност и интелигентни градове. Той отбеляза, че енергийната ефективност и изграждането на интелигентни градове са предпоставка не само за подобряване на средата на живот, но и за постигането на една по-конкурентна национална икономика.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас