Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
29 мар
2016
 
 

ФБР хакна iPhone-а на стрелеца от Сан Бернардино

2466 прочитания

Специалисти от Федералното бюро за разследвания (ФБР) на САЩ са успели да получат достъп до данните, намиращи се в смартфона на обвинения в тероризъм стрелец от Сан Бернардино. “Правителството вече не се нуждае от помощта на Apple”, се твърди в съобщение на Министерството на правосъдието от понеделник.

Не се съобщават детайли за използвания метод за заобикаляне на паролата на използвания от стрелеца iPhone 5C. Преди това, според съобщения в медиите, министерството в продължение на седмици се опитваше да принуди Apple да предложи инструмент за отключване на смартфона.

iPhone 5C

Прочетете още: Apple вижда слабости в искането на ФБР преди съдебното изслушване

Според публикациите правителството е имало нужда от помощта на разработчика на устройството поради функция за предотвратяване на многократно въвеждане на неверни пароли. При определен брой грешки данните в смартфона се изтриват.

От Apple отхвърлиха призива на ФБР, въпреки издадена съдебна заповед за съдействие. В компанията заявиха, че подобна стъпка би означавала създаване на вратичка в операционната система, която ще отслаби сигурността на iPhone за всички потребители.

“Когато видях новините (за “разбития” iPhone) се притесних, че корпоративните клиенти на Apple могат да започнат да повдигат въпроса за това дали и техните данни може да бъдат компрометирани”, споделя Браян Ма от анализатора IDC. Според него от компанията биха могли да използват обяснението, че iPhone 5C не разполага с Touch ID, системата за автентикация чрез пръстов отпечатък.

Новината за това, че ФБР не се нуждае от Apple за отключва на нейн смартфон се споделя и от Едуард Сноудън, бившият сътрудник на NSA, който получи убежище в Русия. В началото на март той обяви твърденията на правителството за нуждата от съдействие от страна на компанията за “глупости”.

По негови думи от ФБР са се опитвали да използват помощта на Apple за ускоряване на процеса, тъй като в противен случай би било необходимо да се разработят съответните инструменти, което би отнело време.

Сред потенциалните методи за получаване на достъп до заключен iPhone е рестартиране на брояча, отчитащ грешните пароли и дори физическо демонтиране на чипа с паметта от смартфона. Според експерти това е трудно, но вече е правено.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас