Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
28 мар
2016
 
 

Microsoft пусна специална версия на Windows 10 за китайските власти

4074 прочитания

Версия на Windows 10, насочена към китайското правителство, с повече настройки за сигурност и по-малко включени приложения пусна Microsoft. Преработката се казва Windows 10 Zhuangongban (което в превод означава “Специална редакция на Windows 10”).

По думите на Ралф Хоптър, директор на китайското поделение на Microsoft, специалната версия на операционната система е снабдена с функции, които са необходими за сертифицирането и за употреба в държавните структури на КНР. Той не разкри подробности, но подчерта, че на нея могат да се стартират всякакви приложения – т.е. съвместимостта на платформата е същата като на останалите й варианти.

Прочетете още: 164 млн инсталации за Windows 10, Китай усилва натиска върху Microsoft

Преработката е дело на местната компания C&M Information Technologies, която е създадена от Microsoft и китайската China Electronic Technology Group Corporation (CETC) в края на 2015 г. CETC разработва електроника, информационни и комуникационни системи и софтуер както за армията на КНР, та и за цивилни сфери като железопътния и въздушния транспорт.

Дялът на Microsoft в съвместното предприятие е 49%, а на CETC – 51%.

Интересно е да се припомни, че през 2014 г. китайските власти забраниха на държавните структури в страната да използват Windows 8. Решението бе обяснено с прекратяването на поддръжката на Windows XP, която продължава да е разпространена в страната.

Също така в страна върви разработка и на собстввена операционна система – NeoKylin, която е базирана на Ubuntu.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас