Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
23 мар
2016
 
 

До края на 2016 г. Булсатком ще изстреля спътника си BulgariaSat-1

Първият български комуникационен спътник BulgariaSat-1 ще предлага телевизионни услуги на Балканите

9445 прочитания

До края на 2016 г. Булсатком ще изстреля в орбита първия български геостационарен комуникационен спътник BulgariaSat-1, само 2 г. след като стартира производството му, съобщиха от телеком оператора. Очаква се най-вълнуващите кадри да бъдат от самото изстрелване чрез ракетата носител Falcon 9 на фирмата SpaceX, като изстрелването ще бъде предавано на живо. Когато бъде изстрелян, спътникът ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

Първият български комуникационен спътник BulgariaSat-1 ще предлага телевизионни услуги на Балканите

Производството на спътника е възложено на щатската компания Space Systems/Loral (SSL), чиято централа е в Силициевата долина в САЩ. „В момента има значителен напредък в построяването и тестването на първия български комуникационен спътник, добавят от Булсатком. - Има всички изгледи BulgariaSat-1 да стане готов предсрочно и да бъде доставен до площадката за изстрелване по-късно тази година.“

Прочетете още: Булсатком получи от КРС лиценз за мобилен оператор

Щатският производител SSL с активното участие на българските инженери завърши сглобяването на различните електронни и механични компоненти на спътника и започна тестове за съответствие с изискванията на Булсатком. Тъй като спътникът ще обикаля в космическа околоземна орбита на разстояние 36 000 километра над Земята, където тестове не могат да бъдат извършвани, се налага да бъдат направени обстойни проверки дали съоръжението ще издържи на екстремните условия по време на изстрелването, както и в суровите космически условия, обясняват от българската компания.

Спътникът ще бъде подложен на силни вибрации и високи нива на шум, за да се симулират условията по време на изстрелването на ракетата. Спътникът се тества и в термо-вакуумна камера във вакуумна среда с екстремно високи и ниски температури. След това съоръжението отново се проверява, за да се потвърди, че е в същото отлично състояние, както преди започване на тестовете. Чак след потвърждаване на безупречни резултати спътникът ще започне своето пътуване към площадката за излитане. За доставянето на спътника до стартовата площадка се очаква да се използва специално оборудван контейнер, който може да бъде превозен единствено на борда на най-големият товарен самолет АН-124, опериран от Руската компания Волга-Днепър.

Самият спътник е построен върху цилиндрична структура, която е изключително здрава, лека и издръжлива.

Самият спътник е построен върху цилиндрична структура, която е изключително здрава, лека и издръжлива. Радиочестотните компоненти, които се използват за комуникация, са разположени и монтирани на правоъгълни панели, прикрепени към стените на централния цилиндър. Тази есен ще започне тестване на антените в съоръжение, наричано Compact Antenna Test Range (CATR). Това ще е единствената възможност спътникът да бъде видян с поставени всички антени.

След като бъдат интегрирани комуникационните панели към структурата, които се наричат „полезен товар“, ще започне обстойното тестване. В момента това интегриране на полезния товар е приключило и е налице значителен напредък по отношение тестването на електрониката.

Снимка на BulgariaSat-1 с напълно интегриран полезен товар

Снимка на BulgariaSat-1 с напълно интегриран полезен товар и монтиран върху тестовата установка. От постера на преден план може да се види как ще изглежда спътникът в окончателен вид в орбита, когато се изправи обърнат към Земята – с разгърнати слънчеви панели и отворени комуникационни антени.

Успехът на тази мисия в Космоса не само ще защити националния интерес и ще бъде една кулминация на изключителните усилия на професионалистите от Булсатком и България Сат, но ще бъде и признание за доверието на клиентите ни, без които това постижение би било немислимо“, заяви в съобщение до пресата Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас