Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
21 мар
2016
 
 

Университети искат създаване на учебна програма по стандартизация

4689 прочитания

Четирите университета – Нов български университет, Технически университет – София, Университет в Скопие „Св. Св. Кирил и Методий“, и Технически университет – Клуж – Напока, изразиха интереса си за създаването на бакалавърска и магистърска програма по стандартизация, базирана на методологията, представена от Европейския телекомуникационен институт за стандартизация (ETSI). Представителите на университетите приеха предизвикателството да създадат и организират съответните курсове по стандартизация още тази есен.

Това е един от резултатите от провелия се на 14.03.2016 г. в „Парк Хотел Витоша“ семинар на тема „Мястото на стандартите в цифровия свят и влиянието им върху ИКТ МСП“. Събитието беше организирано от ИКТ Клъстер и Small Business Standards (SBS) с методолoгическата подкрепа на ЕТСИ.

Представителите на БДС, българските експерти в ЕТСИ и ИКТ Клъстер решиха да започнат по-тясно сътрудничество помежду си по въпросите за стандартизацията, дискутирани по време на семинара.

Прочетете още: ИКТ бизнесът: новите лични карти да имат е-носител за е-идентификация

Представителите на фирмите изразиха интерес към определени стандарти, като ИКТ Клъстер ще им предостави необходимата информация и съдействие.

Основната цел на семинара беше повишаване на информираността на участниците за ИКТ стандартите и тяхната роля, функции, процес на подготовка и въздействието им върху конкурентоспособността на бизнеса.

Събитието беше открито от Петър Статев, председател на ИКТ Клъстер и заместник – председател на ЕТСИ, проф. Георги Михов, ректор на Технически университет – София, Ивелин Буров, председател на Български институт за стандартизация и г-жа Кристел Дейвидсън, директор на SBS.

Лектори на семинара бяха г-н Херман Бранд, директор „Иновации“ в ЕТСИ, г-жа Кристел Дейвидсън, г-жа Ингрид Соетарт (CEN/CENELC), Ивелин Буров, Петър Статев, българските SBS експерти в ЕТСИ – Георги Бабинов, Георги Шарков и Емил Димитров, както и проф. Милка Вичева от ТУ – София.

На форума присъстваха експерти от SBS, ЕТСИ, Европейския комитет по стандартизация (CEN), Европейския комитет за електротехническа стандартизация (CENELEC), Българския институт за стандартизация, представители на университети, фирми и клъстери от ИКТ сектора в България и балканския регион.

Събитието завърши с активна дискусия за предизвикателствата и възможностите пред партньорството между фирмите и университетите в областта на обучението по стандартизация.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас