Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
18 мар
2016
 
 

НПО и граждани с апел Столична община да продължи да отваря данни

Организаторите на инициативата са изработили примерен списък от 130 набора с данни, които искат да бъдат отворени в машинночетим формат.

4674 прочитания

НПО Линкс и Асоциация за развитие на София, съвместно с 25 неправителствени организации, представители на академичната общност, подкрепени от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), продължават да подкрепят процеса на отваряне на данни в Столична община и настояват за поемане на ясни ангажименти при публикуване на общински данни в машинночетим формат за 2016 г., съгласно сроковете на Закона за достъп до информация.

Copyright: Sergey Nivens, Source: http://www.shutterstock.com

“Ние изработихме примерен списък от 130 набора с данни, които искаме да бъдат отворени в машинночетим формат, сред които транспортната схема и разписания на градския транспорт на София, разрешенията за строеж, местоположението на уличните лампи, декларираните и обявените паметници на културата, годишните финансови отчети на общинските дружества, декларациите за конфликт на интереси на общинските съветници, свободните места в детските градини, информация за ремонтите в столицата, информация за водените дела, жалбите и сигналите на гражданите и много други. Ако тези данни бъдат публикувани, много от проблемите на Столична община могат да получат интересни и иновативни решения.

Прочетете още: Д-р Антон Герунов: Отворените данните могат да генерират както добавена стойност, така и социални иновации

Сигурни сме, че публикуването на всички тези бази данни в отворен формат могат да имат позитивен ефект върху качеството на живот в столицата и най-вече върху прозрачността и отчетността на столичната администрацията“, изтъкват организаторите на инициативата.

„Подкрепяме всички предприети инициативи за отваряне на данни в държавната и общинска администрация, които ще бъдат общо- и леснодостъпни за гражданите и бизнеса, с оглед осигуряване на максимална публичност, подобряване на тяхната информираност, улесняване на ежедневната има работа и дейности, както и осигуряване на навременна информация за ползване на различни видове публични услуги в реално време“, пише в писмото на БАСКОМ, изпратено в отговор на апела на НПО Линкс за внасяне на списък с данни за отваряне в Столична община от 11 март т.г.

От НПО Линкс припомнят, че Столична община е първата община в България, която заяви желание и стартира процес по отваряне на публични данни на местно ниво. С подкрепата на програма „Европа“ по проект на НПО Линкс и със съдействието на Асоциация за развитие на София е разработена платформа http://www.opensofia.info/, където са публикувани сборните бюджети на СО от 2012 г. досега, обществените поръчки от 2011 г., както и финансираните проекти по програма „Култура“.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас