Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
17 мар
2016
 
 

Предстои стартиране на български картов продукт за банки

4955 прочитания
Страница 1 от 2

Александър Главчев

Стратегически за България е добре да разполага с национална система за банкови карти, която да позволява задържане на финансови средства в пределите на страната и да се предлага на по-конкурентни цени. В момента над 90 на сто от транзакциите с издадени в България банкови карти се извършват на територията на страната, като същевременно 99% от тях минават през системи като MasterCard и Visa. Това сподели Стоилка Арсова, директор “Национална картова схема” в Борика-Банксервиз, по време на конференция посветена на сигурността при онлайн разплащанията, проведена паралелно с изложението Security Expo 2016.

Стоилка Арсова. Снимка: Александър Главчев

Прочетете още: Security Expo 2016 с акцент върху дигиталните технологии

За целта от Борика-Банксервиз, с подкрепата на БНБ, през 2014 г. е стартиран проект “Национална картова схема”, който цели въвеждане на банкови продукти с бранда “BCard”. През 2015 г. е събран целият набор от необходими документи и е започнало включване на банки. В момента участниците в новата схема са шест на брой. Пускането на картов продукт пък се намира в предпилотна фаза.

Според Арсова, в момента липсата на национална картова схема води до “изтичане” на около 6 млн. лв. годишно. При запълване на наличния бизнес потенциал обаче, идващ от сфери като електронното управление например, тази сума може да достигне 200 млн. лв.

“Намираме се в конкурентна обстановка, където обменните такси стават еднакви. Т.е. не е проблем за търговец от чужбина да дойде в България и да управлява своя бизнес при същите условия и парите му да излизат към Visa или MasterCard сетълмента – обясни Арсова. – Когато обаче продуктът е български, то той ще мине през тукашна инфраструктура и парите ще останат в пределите на страната.” Предварителните анализи показват, че извършваните по такава схема вътрешни трансфери ще бъдат с около 45% по-евтини.

В презентацията си Арсова направи преглед на ситуацията при електронните и мобилните плащания у нас. По думите й в момента около 42% електронните трансфери представляват плащане на ПОС, като 58% от използването на банкови карти представлява теглене на пари от банкомат. Въпреки отчитания ръст на безкасови плащания според нея България продължава да е последна по този показател в Европа, където средното съотношение ПОС към банкомат е 79 към 21%. Същевременно и у нас е налице общата миграция от електронно към мобилно банкиране при физическите лица. По думите й корпоративните клиенти ще продължат да предпочитат електронно банкиране и занапред.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас