Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
14 мар
2016
 
 

Основни тенденции при видеонаблюдението през 2016 г.

3288 прочитания
Страница 3 от 3

До момента обаче на практика не съществуват истински мобилни (автономни) камери, необвързани със служителя или неговия автомобил. Използването на все по-популярните безпилотни летателни апарати, повече познати като дрони, и за видеонаблюдение.

Безпилотни летателни апарати се използват от военните на доста държави по света от десетки години. Потенциалът на подобни устройства в интереса на публичната сигурност изглежда доста обещаващ. Всъщност полицейски звена в държави като Великобритания признават, че правят подобни изпитания. В Япония пък органите на реда вече разполагат с отдел, чиято цел е да пази хората от атаки с дронове – опасност която звучи все по-реалистично.

IHS предвижда също така предвижда, че предприемчиви доставчици все повече ще продават собствени дронове или ще предлагат такива чрез партньорства с други производители. С подобряването на технологиите, стоящи зад автономните летящи машини, благодарение на потребителския интерес, и бизнес инициативи като предвижданата възможност за въздушни доставки на Amazon, перспективите пред видеонаблюдението с дронове изглеждат огромни.

Интернет на нещата и видеонаблюдението

Интернет на нещата (Internet of Things, IoT) е технологична еволюция, базирана на това как свързаните устройства могат да се използват за подобряване на комуникацията, автоматизиране на сложни индустриални процеси и за увеличаване интелигентността на градовете и домовете. По данни на анализатора до 2025 г. в световен мащаб ще са налице 25 млрд. „неща“ - умни уреди, носими устройства, играчки, сензори и т.н., свързани с Интернет на нещата.

Въпреки, че концепцията засега е обвита в прекалено много маркетингов шум, от IHS са подготвили няколко прогнози, касаещи нейното въздействие върху пазара на видеонаблюдение:

  1. Не се очаква Интернет на нещата да окаже влияние върху пазара на комерсиалното видеонаблюдение през 2016 г. По традиция системните интегратори на решения за сигурност са по-бавни и предпазливи при възприемането на нови технологии и разпространението на безжичната свързаност няма да окаже въздействие върху това как се извършват такива проекти или как камерите си взаимодейства със свързаните „неща“.

  2. Пазарът на домашна сигурност вече е фундаментално променен от Интернет на нещата. По начало идеята за т.нар. „умен дом“ се изгражда около предложенията свързани със сигурността и видеонаблюдението. Много телекоми проявяват интерес към този сегмент, като техните предложения включват и други функционалности, като управление на климатици, оптимизация на енергопотреблението и т.н. Компаниите, които пък предлагат продукти за тази сфера също обикновен предлагат видеокамери като част дори от базовите си пакети.

  3. До 2020 г. Интернет на нещата ще оказва ефект върху това как се внедряване проекти за корпоративно видеонаблюдение. Занапред камерата вече няма да е само утсройство, предназначено само за повишаване на сигурността, но ще е играе ролята и на сензор за отчитане капацитета на пространствата, движението на хората и идентифициране на лицата, които влизат в сградата.

  4. До 2025 г. дори малките комерсиални системи за видеонаблюдение ще се взаимодействат със останалите системи в сградите. Те ще използват Интернет на нещата за управление на температурата и осветлението, за автоматичен контрол на достъпа и дори ще си комуникират с умния дом на служителя, съобщавайки му кога той напуска офиса и се запътва към къщи.

123
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас