Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
14 мар
2016
 
 

Основни тенденции при видеонаблюдението през 2016 г.

3294 прочитания
Страница 2 от 3

Разбира се, разширяващите възможности на решенията за анализ на видео съдържание, както по-ефективните технологии за компресиране на данните. Според IHS обаче всичко това няма да успее да компенсира огромния информационен ръст, генериран от все разпространените камери с високи резолюции.

Очакваният скок в продажбите на носими камери (прикрепвани към облеклото на полицаи например, очаквана тенденция особено в САЩ през 2016 г.) обаче по всяка вероятност ще накара индустрията отново да преразгледа решенията за съхранение. Въпреки, че тези устройства ще са само капка в океана е възможно да се направят известни паралели в тази насока между тях и традиционните фиксирани продукти. Сред тях увеличаващият се брой потребители, които най-често нямат ИТ опит; необходимостта от дългосрочно съхранение и др.

Облачното съхранение на данни е удобен вариант, но според IHS, имайки предвид все по-високите резолюции, по-широко разпространение, особено при инсталации с повече камери, ще получи хибридният подход. Най-общо казано това означава комбиниране на облачни с локално инсталирани решения.

Очакванията на IHS по отношение на продуктите за съхранение на данни за видеонаблюдение включват:

  • Увеличена употреба на многослойни решения;

  • Повече партньорства между компании от сферата на видеонаблюдението и производители на системи за съхранение на данни;

  • Китайските доставчици ще предлага все повече корпоративни решения.

Краят на чисто сървърно-базираните анализи

В ранните години на видео анализите тези процеси се изпълняваха от обикновени компютри или сървъри. Целта беше да се заобиколи нуждата от замяна на съществуващото оборудване, като сървърите пък предоставяха необхдимите изчислително ресурси. Някъде около 2008 г. репутацията на индустрията започна да страда от прекалено раздутите обещания за възможностите на видео анализите, а през 2014-та за пръв път бе отчетен спад на пазара на сървърно-базираните анализи (т.е. системи, където “глупави” камери са свързани със сървър, който извършва цялата обработка).

Този спад бе съпъстван с паралелен ръст на системите, при които част от обработката се извършва по нейната периферия (т.е. камерите започнаха да стават “умни”). Разбира се, това не е учудващо, имайки предвид миниатюризацията на електрониката и увеличаващите се (и съответно поевтиняващи) изчислителни ресурси, както и стремежа към понижаване на разходите за инфраструктура – умните камери могат да генерират по-малко трафик.

Развитието на периферията обаче не отменя необходимостта от сървъри, като най-сложните задачи засега ще продължават да се извършват именно там. Все пак от IHS очакват разработчиците на софтуерни решения да си партнират с производители на устройства за видеонаблюдение, така че интелигентните функции все по-вече да бъдат вграждани в камерите.

Дронове: Мобилно видеонаблюдение 2.0

Мобилните камери се радват на популярност, като според IHS през 2015 г. в световен мащаб са били доставени около 1,3 млн. подобни устройства. Те са отишли за монтиране в полицейски автомобили, градски и междуградски пътни и релсови превозни средства, училищни автобуси, както и за прикрепване към облеклото.

Решения за мобилно видеонаблюдение са удобен вариант за запечатване на случващото се около полицейския автомобил например, а носимите устройства отива една стъпка напред, записвайки различни ситуации от гледната точка на служителя на реда.

12 3
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас