Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
14 мар
2016
 
 

Основни тенденции при видеонаблюдението през 2016 г.

3294 прочитания
Страница 1 от 3

7% ръст на пазара на решения за видеонаблюдение, 66 млн. доставени мрежови и 28 млн. CCTV камери, както 48 на сто увеличаване на капацитета свързаните видеонаблюдението продукти за съхранение на данни предвижда анализаторът IHS за настоящата година. От компанията описват развитието в сегмента като продължение на дългосрочните тенденции, сред най-важните от които са преминаването към камери с висока резолюция и агресивните ценови войни между производителите.

В изследване, публикувано в началото на годината, от IHS разкриват кои ще са основните тенденции, описващи пазара през 2016-а.

Прочетете още: Форум за сигурност при дигиталните разплащания на Security Expo 2016

4K камери

Въпреки огромния шум около всички категории продукти, поддържащи подобни резолюции през последните 18 месеца, понякога е трудно да се видят основните тенденции, стоящи зад целия маркетингов шум. Разбира се увеличаването на броя на пикселите е съвсем ясна тенденция от години и в този смисъл настъпването на 4K ерата е само въпрос на време. Все пак от HIS предвиждат тези продукти да формират около 1% от 66-те млн. доставени мрежови камери до края на годината. Очаква се глобалните доставки да достигнат 1 млн. бр. годишно едва към 2018 г.

Както първите HD камери, така и пионерите в 4K сегмента често можеха можеха да заснемат изображения с високо качество само при по-нисък брой кадри в секунда. Едно от основните очаквания през тази година е подобряване именно на този показател – все повече камери ще предлагат голям брой кадри в секунда, както и тесни връзки с различни видео стандарти.

Много от проблемите, които среща 4K, са вече в историята за 1080p продуктите. Същевременно дялът на продуктите за видеонаблюдение с висока резолюция, в сравнение с наличните 1080p модели, е по-висок спрямо потребителските 4K предложения по време на аналогичния период на тяхното развитие. От анализатора припомнят, че през 2010 г. 85% от телевизорите са поддържали Full HD разделителна способност, докато мрежовите камерите с такава възможност са били едва около 20 на сто. През 2014 г. 5% от продаваните телевизори по-висока от 1080p резолюция, докато при камерите аналогичният дял е бил 12 на сто.

HD CCTV

Търсенето на аналогови CCTV камери и записващи устройства поддържащи висока разделителна способност нараства стремително през последните години. От IHS предвиждат ръст при продажбите на професионални решения сегмента – от 0,2 млн. през 2012-а, до над 28 млн. бр. през 2016 г. Анализаторите подчертават, че сериозният ръст е налице въпреки относително бавно започналото възприемане на тези продукти.

По-голямата част от търсенето на CCTV решения с висока резолюция са при трите водещи “аналогови HD” формата, борещи се да се превърнат в основен стандарт – HD-AHD, HD-CVI и HD-TVI. Тези решения позволяват на клиентите да продължат да използват аналоговите си инсталации за видео с по-високо качество. Налице е и дигитално решение, използващо такава инфраструктура – HD-SDI. Според анализатора обаче тези продукти обикновено са по-скъпи и при тях са налице определени проблеми, свързани с дължината на кабелите.

Най-големият минус на споменатите три формата е тяхната несъвместимост. Т.е. щом клиентът веднъж се е спрял на един от тях, то той на практика остава обвързан с него. През октомври 2015 г. компанията Techpoint обяви, че е направила първи стъпки по премахване на тази бариера. Записващи устройства, използващи нейни чипове от последно поколение, могат да приемат изображения както от TVI, така и от AHD камери.

Повече възможности за съхранение

Продуктите за съхранение, разработени за видеонаблюдение, привличат все повече вниманието на индустрията. Общият капацитет на доставяните SAN, NAS и DAS решения, използвани за съхранение на информацията от видеокамери, се очаква да нараства средно с 40% годишно в периода 2014-2019 г. Традиционният подход на закупуване на единно записващо устройство, наследен от епохата на лентовите носители, постепенно отстъпва място именно на външните решения за съхранение, тъй като той не е достатъчно ефективен за обслужване на голям брой камери (потребители). Увеличаващата се средна разделителна способност на устройствата е друга тенденция, която насочва развитието в тази насока.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас