Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
12 мар
2016
 
 

Администрацията ще има полза от облачни системи

4520 прочитания
Страница 1 от 2

Александър Главчев

Затвореността на отделните системи и регистри на различните държавни и общински ведомства е една от пречките за реализиране на централизирани системи за управление в администрацията. С такова въведение започна дискусия на тема „Сериозното навлизане на централизирани облачни системи в администрацията“, проведена по време на втория ден от 17-ата конференция по електронно управление, организирана от ICT Media под патронажа на Румяна Бъчварова, заместник министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи и със съдействието на Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Дискусията бе последната в програмата на конференцията, но въпреки това поставената тема предизвика значителен интерес. В разговора взеха участие Николай Петров, директор на дирекция “Информационни системи” в ИА ЕСМИС; Стоян Петков, главен експерт дирекция “Административно, правно, информационно и финансово обслужване” в община Струмяни, Ивайло Карабойков, старши специалист Информационно обслужване в Областна администрация – Габрово; Павел Христов, ИТ експерт в Oбщина Велико Търново и Ивайло Манджуков, директор на дирекция „Информационни системи“ в Министерство на финансите.

Прочетете още: Големи промени в е-управлението: е-идентификация и ИТ инвентаризация

Венцеслав Кожухаров. Снимка: ICT Media

Модераторът на дискусията, Венцеслав Кожухаров, експерт “Електронно управление” в НСОРБ, направи сравнение между развитието в тази насока на България и Македония. Въпреки че у нас внедряването на информационни системи в администрациите започва по-рано, тяхната затвореност се оказва спънка при свързването им с цел предоставяне на комплексни услуги. Република Македония започва работа в посока цифрови системи в държавата по-късно, но там предприета друга. Там Асоциацията на единиците на местно самоуправление (ZELS) е поела ролята на единен център за управление изграждането на системите. Организацията подготвя заданията, организира търговете и след това управлява готовите решения, които се използват от всички администрации.

Решение ли са облачните системи?

Централизираните системи са един очевидните отговори за решаване на изложения проблем. За целта Изпълнителната агенция “Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” (ИА ЕСМИС) подготвя одит на това с какво разполагат администрациите. Проектът носи официалното име „Инвентаризация на информационно-комуникационната инфраструктура за нуждите на електронното управление“ и ще се изпълнява по линия на Оперативна програма “Добро управление”.

Николай Петров, от ИА ЕСМИС, обясни че продължава работата по изграждането центъра за данни, т.нар. държавен облак, който се намира извън София, а не в сградата на агенцията на ул. Гурко.

Стоян Петков ,Ивайло Манджуков и Николай Петров

Интегрирането на системи е тенденция по целия свят, която касае както институциите, така и бизнеса. Технологиите, свързани с облачните услуги, са сред първите решения, за които се сеща човек в тази насока.

В българската администрация вече е налице опит с такива системи. Министерството на финансите (МФ) бе първата администрация в държавата, която се сдоби с частен облак като част от своята инфраструктура, каза Ивайло Манджуков, директор на дирекция „Информационни системи“ в МВ. Той заяви, че институцията е готова да споделя своя опит от използването на решението с други администрации.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас