Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
12 мар
2016
 
 

Практическият опит на Лирекс БГ в общините

4273 прочитания

Успешни проекти в областта на за е-управлението в Несебър, Оряхово и Долни Чифлик е реализирала през 2015 г. Лирекс БГ. Прекият резултат от тях е създаването на мощен набор от инструменти за предоставяне на е-услуги на граждани и фирми, каза Владимир Стоев, генерален директор на Лирекс БГ, по време на 17-ата конференция за е-управление, организирана от ICT Media с подкрепата на МТИТС и НСОРБ.

Владимир Стоев, генерален директор на Лирекс БГ

Сред основните дейности по тези проекти са дигитализация на архивите, надеждно търсене на архивна информация, контрол на отговорността , която носи всеки, боравещ с документи. „Хартията все още е нужда за данъчни цели, при одити, така че надеждното съхранение на хартиените документи и лесното им откриване чрез индексиране е важно за общините“, каза Стоев.

Прочетете още: Големи промени в е-управлението: е-идентификация и ИТ инвентаризация

Друг проект, изпълнен от Лирекс БГ през 2015 г. е създадената интегрирана ИС за е-услуги за ОДБХ Благоевград – първата дирекция, която предоставя почти всички услуги по електронен път.

От 6 г. компанията поддържа и

 

националната система Вет ИС

на Българската агенция за безопасност на храните (БАХБ). Тя е изградена от консорциум, в който участва и Лирекс БГ. Системата изпълнява в областта на животновъдството у нас ролята, която има ЕСГРАОН за българските граждани, заяви Стоев. Вет ИС включва първична регистрация на животните, документи за тяхната е-самоличност (ушни марки и RFID чипове), адресна регистрация (в коя ферма или стопанство се отглежда то). В нея има регистър на фермите, на фермерите, на кланиците, както и е-здравеопазване за животните (кога и с какво е лекувано дадено животно).

Когато си купите месо от супермаркета, на етикета има баркодове. Те носят информация от системата Вет ИС, така че винаги може да се провери от кое животно е месото, какви лекарства са му давани, кой ветеринарен лекар го е лекувал, от коя кланица идва месото и т.н“, допълни Стоев.

Системата работи и днес, има изключителна полза и отговаря на изискванията на ЕС. „Проектът е успешен, защото е осъзната необходимостта от процесите от всички участници – стопани (ако не се включат в системата, не могат да продават животните си), ветеринарни лекари (сключили са договори за ваксинация), ветеринарни лечебници и лаборатории, разплащателната агенция (ДФ Земеделие). Вторият фактор за успеха е от гледна точка на нормативна уредба – тя е ясна, без пели петна, които трябва да се запълват с тълкувания. Ясно са определени отговорностите на всяка организация, участваща в процеса, вкл. за всяка част от данните , които трябва да се въведат в тази система“, обяснява Стоев. Във Вет ИС са регистрирани 11,5 млн. животни, има 550 000 животински паспорта, регистрирани са 3000 ветеринарни лекари, десетки хиляди животновъди и ферми.

Тази система е в експлоатация вече шеста година. Всяка система има жизнен цикъл. Затова ние се грижим и за миграцията, за променена в съответствие с новите изисквания и услуги инфраструктура. Във Вет ИС се натрупват верни данни, те да са одитирани и на тази база всички участници в процеса могат да вземат верни решения“, допълни Стоев.

От примера с Вет ИС могат да се направят няколко извода за устойчиво е-управление. Основата е

непротиворечива, устойчива и добре съгласувана правна рамка.

Затова най-важната задача е регламентираното изграждане на е-управление във всички прилежащи и свързани закони и наредби, включително Закон за е-управление, Закон за е-идентификация и др. „Без съгласувана правна рамка винаги ще има противоречия между закони, наредби и вътрешни правила“, изтъкна Владимир Стоев. Той даде за пример свидетелството за съдимост, което може да бъде поръчано, платено и получено по електронен път. По закон това е-свидетелство трябва да има същата сила като хартиеното. „В много фирми, които искат такова свидетелство при постъпване на работа, се иска хартиен документ, линк към уеб страница с е-свидетелството не им върши работа, обяснява Стоев. - Най-често този документ се иска при търгове. А идеята дадено ведомство да провери дали не съм осъждан също не работи. Само аз мога да поискам да ми бъде издадено „свидетелство за съдимост“ и това е правилно от гледна точка личните данни на гражданите. Но в крайна сметка е-услугата не работи както е предвидено“, добави той.

За успешно и устойчиво е-управление е необходим стратегически подход. Той включва съгласуване на нормативната уредба, приемане на стандарти за въвеждането на данни и връзки между регистрите, обезпечаване сигурността на данните на всеки етап (от нормативната уредба до изпълнението на конкретни проекти), насочване на средствата към проекти, от които обществото има реална необходимост, както и въвличане на обществото в процеса, обясни генералният директор на Лирекс БГ.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас