Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
12 мар
2016
 
 

Обама: Фетишизират телефоните, пренебрегват всяка друга ценност

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди, че говоренето за „абсолютната позиция“ на неприкосновеност на личния живот срещу криптирането не е най-точният отговор.

2494 прочитания

Президентът Барак Обама не може да коментира спецификата на продължаващата вражда между Apple и ФБР, но той обсъди с главния редактор на Texas Tribune Ивън Смит, за да прецени значението на един от най-неотложните въпроси, стоящ пред американското общество днес: по-важна ли е националната сигурност от неприкосновеността на личния живот в дигиталната епоха?

„Въпросът, който сега трябва да си зададем, е дали технологично е възможно да се направи непробиваемо устройство или система, в които криптирането е толкова силно, че няма ключ, изобщо няма врата, тогава как ще се задържим създател на детска порнография? Как да спрем терористичен заговор?, каза Обама. - Ако не можеш да пробиеш такова [устройство] изобщо, ако правителството не може да проникне в него, всеки ще си ходи наоколо с по една швейцарска банкова сметка в джоба.“

Обама е първият президент на САЩ, който излезе на сцената на фестивала „South by Southwest“, която обединява технологии, музика и филми. Той се появи на фестивала, за да призове технологични компании, инженери и творци да работят върху иновативни решения, стимулиращи американската демокрация, например за по-лесно гласуване или осигуряването на интернет достъп на повече хора.

Прочетете още: Експерти: Процедурата „вадене на чипа“ от iPhone е рискова

Това са важни проблеми, разбира се, но при положение, че Министерството на правосъдието притиска Apple да отключи iPhone 5c, ползван при терористичния акт в Сан Бернардино, посланието на Обама по отношение на гражданската ангажираност бе, че не е ясно той зад кого застава – зад Apple или зад ФБР. Той, разбира се, не би обявил публично такава подкрепа, но заяви, че е на страна на гражданските свободи, с една уговорка.

Ефектът Едуард Сноудън

Обама осъзнава, че изтеклите данни, публикувани от Едуард Сноудън, направиха американците скептични по отношение на намеренията на правителството, когато става дума за техните собствени устройства.

„Има съвсем реални причини, заради които искаме да сме сигурни, че правителството не може просто както му скимне да влезе във всички iPhone-и - смартфони, които са пълни с лични данни, каза той. - Целият епизод с разкритията на Сноудън повишени подозренията на хората.“

Самият Сноудън се появи на фестивала SXSW през 2014 г., за да призове американците да ползват повече криптиране, което би затруднило NSA да следи техните комуникации.

Обама каза: „Въпросът за Сноудън значително надценени опасностите за граждани на САЩ по отношение на шпионажа“, но добави, че криптирането е от съществено значение, за да се не се позволи на хакерите да унищожат цифрови системи в банки или в ръководствата на въздушния трафик.

„Трябва да вземем решения за това как да уравновесим тези рискове, каза Обама. - Ние стимулираме техническата общност агресивно да помага за решаването на този проблем. Не можете да вземете една абсолютна позиция по въпроса. Фетишизираме нашите телефони, поставяйки ги над всяка друга ценност, и това не може да бъде правилният отговор.“

Вижте видео от цялото изказване на Обама на фестивала SXSW

Междувременно Apple ще се изправи срещу ФБР в съда на 22 март при първото изслушване по делото. Министерството на правосъдието подготви отговор срещу жалбата на Apple, оспорваща съдебната заповед, и на практика критикува яростно компанията за нейната „корозираща“ реторика. Очаква се битката да се разгорещи още повече.

Macworld

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас