“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | “ематично приложение
бр. 8-9, 2016

10 мар
2016
 
 

10 »“ личности отличи ICT Media за 25-годишни€ си юбилей

5 награди за значим принос в развитието на »“ в Ѕългари€ и 5 награди за новаторство б€ха връчени на юбилейното тържество.

2978 прочитани€
—траница 1 от 5

10 плакета за изключителен принос към развитието на информационните и комуникационни технологии в сферата на науката, образованието, централната и общинска администраци€, финансовите системи, предприемачеството и електрическата мобилност връчи ICT Media по случай 25 години от създаването си и от излизането на първи€ брой на вестник Computerworld Ѕългари€. “е б€ха дадени след церемони€та по награждаване на победителите в конкурса “»“ проект на 2015 г.”, който се провежда за 12-a година от вестник Computerworld Ѕългари€ и за осми пореден път бе подкрепен от Ѕанка ƒ— .

¬ конкурса за 2015 г. б€ха представени общо 26 »“ проекта - 17 проекта в обществени организации и още 9 »“ внедр€вани€ в корпоративни€ сектор.

ќт проектите в централната администраци€ в конкурса се включиха системата за управление на оперативните програми »—”Ќ 2020, ƒържавна агенци€ “јрхиви” с предостав€ните 8 е-услуги, въведени€т от Ќјѕ единен код за идентификаци€ при достъп до е-услуги,  акто и проектът в ћќ за подобр€ване на административното обслужване на граждани и администраци€. ¬ конкурса участва и »— на Ќ—» за автоматизиране на дейността на института, реализираната от »ј ≈—ћ»— мрежа за високоскоростен интернет до малките селища, единната информационна среда на Ќј÷»ƒ и разработената обща »“ архитектура на јгенци€ „ћитници“. ќт многобройните проекти, завършени в кра€ на 2015 г. в јгенци€ „ѕътна инфраструктура“, в конкурса бе представена интелигентната »— за обработване на данните от републиканските пътища.

ѕрочетете още: 25 г. юбилей

”частниците от обществени€ сектор през 2015 г. б€ха и два големи многогодишни проекта с множество подпроекти за е-управление в Ѕългари€, реализирани с финансиране от ќѕј .

≈дини€т на обща стойност над 18,5 млн. лв. обхваща дейностите по анализ, идентифициране и вписване на първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на е-правителство, реализиране на приоритетни административни услуги за централната администраци€ и за общинската администраци€; разработване на референтни модели на архитектура за централните и за общинските администрации и усъвършенстване на портала на е-управление. “е са изпълнени от български »“ компании в рамките на мащабен проект, възложен преди 5 г. от ћ“»“—. ћного от системите по този проект действат в продукционна среда от години, но ц€лостни€т проект бе отчетен като успешно завършен на 3 ноември 2015 г. по време на заключителната конференци€, организирана от ћ“»“—. ¬тори€т проект, продължение на първи€, е на стойност 20 млн. лв. и включва още 6 дейности: е-валидиране и е-връчване на електронни документи, актуализиране на Ѕългарската национална рамка за оперативна съвместимост на информационните системи в изпълнителната власт (изпълнител —иела Ќорма), създадената от “ехноЋогика (с подизпълнител √равис Ѕългари€) автоматизирана среда RegiX за служебен достъп до регистри на държавната администраци€ и свързване на секторни информационни системи на държавната администраци€ с публикуваните за служебен достъп регистри. Ѕул ≈с јй доизгради инструменталната среда на е-управление на –. Ѕългари€, CNSys доизгради  онтролно-технически€ център на е-управление до ÷ентър за данни на централната администраци€, а IBS Ѕългари€ усъвършенства ≈динни€ портал за достъп до е-административни услуги eGov.bg. Ўести€т компонент от мегапроекта е надграждане на системата за е-разплащани€ към централната и местна администраци€, чрез разработване на единна входна точка за използване на наличните инструменти за плащане в Ѕългари€ и разработване на услуга за удостовер€ване на време. “ази дейност бе изпълнена от консорциум „“ј — ћ»“, в който участват јбати, ƒжи ƒи Ѕи —ол, јй ѕи —ек, Ѕорика-Ѕанксервиз и Ћирекс Ѕ√.

≈“» ≈“»:
юбилей
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас