Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
09 мар
2016
 
 

Министерството на правосъдието жалва съдебно решение в полза на Apple

Министерството на правосъдието обяви, че не може да се опита да отключи отнетия iPhone, без да рискува да изтрие важните данни

1746 прочитания
Страница 1 от 2

Министерството на правосъдието на САЩ обжалва решението на съд в Ню Йорк, който отхвърли искането на министерството към Apple за съдействие при извличането на данни от iPhone 5s, принадлежащ на заподозрян наркодилър.

Делото в Ню Йорк се разглежда като ориентир по отношение на друго шумно коментирано дело в Калифорния, при което Apple оспорва заповед, която изисква от компанията да съдейства на ФБР, включително чрез предоставяне на нов софтуер, в опитите на бюрото да хакне с груба сила паролата на iPhone 5c, работещ под iOS 9.

Телефонът е ползван от един от двамата терористи при убийствата в Сан Бернардино на 2 декември м.г. и ФБР иска от Apple да изключи в телефона функцията за автоматично изтриване, която би изтрила всички данни след 10 неуспешни опита за въвеждане на парола (ако тази функция изобщо е била активирана от терориста).

Прочетете още: Битката на Apple с ФБР може да отключи война на паролите

Министерството на правосъдието обжалва съдебното решение в Ню Йорк, тъй като по същия начин не може да получи достъп до данните в телефон, работещ под iOS 7, тъй като той е заключен с код. Опитвайки се да въвежда различни пароли правителството рискува да загуби завинаги достъпа до съдържанието в телефона. Когато iPhone е заключен, не е ясно дали функцията за автоматично изтриване е задействана, пише в иска на министерството, подадена в съда в понеделник.

Но Apple може да помогне да се извлекат данните от iPhone 5s, което компанията е правила десетки пъти в миналото при подобни версии на iPhone и при искане от страна на правителството, твърди Министерството на правосъдието. За версии на операционната система, които са по-стари от iOS 8, Apple има възможности да заобиколи функционирането на паролата и да стигне до съдържанието на телефона, което не е криптирано, пише още в иска.

Позовавайки се на защитата на личните данни на потребителя, Apple заяви, че предишното й съгласие за подобни съдебни заповеди не означава, че компанията е съгласна с процеса. Но правителството, което има заповед, твърди, че Apple е направи обратен завой в този конкретен случай, като първоначално се е съгласила да извлече данните. Тя е отговорила, че „При получаване на валидна заповед за обиск в съответствие с указанията, изложени в [насоките за съдебния процес], можем да насрочи дата за извличане на данните в рамките на 1 до 2 седмици.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас