Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
06 мар
2016
 
 

Вирусът изнудвач Cerber се продава като услуга, говори на жертвитe

„Церберът“ осигури на престъпниците по-лесен и зловещ достъп до жертвите

4965 прочитания

Нова програма за криптиране на файлове и искане на откуп за кода, наречена Cerber, осигури по-голяма достъпност на престъпниците до жертвите на този зловещ вирус.

„Церберът“ осигури на престъпниците по-лесен и зловещ достъп до жертвите

По отношение на функционалността „Церберът“ не се различава много от останалите заплахи тип „ransomware“. Той криптира файловете със силен AES-256 алгоритъм и атакува десетки файлови типове, включително документи, снимки, аудио файлове, видео, архиви и огледални копия.

Прочетете още: Частен медицински център в САЩ плати откуп за данните си

Програмата криптира файловото съдържание и файловите имена и променя оригиналните разширения на .cerber. Тя може да сканира и да криптира и наличните мрежови споделени директории, дори като те не са посочени в компютъра като диск, свързан с дадена буква.

След като приключи с криптирането, Cerber оставя 3 файла на десктопа на жертвата, кръстени # DECRYPT MY FILES #. те съдържат искането за откуп и инструкции как той да бъде платен. Един от тези файлове е във формата TXT, един е в HTML, а третият е тип VBS (Visual Basic Scripting).

Файлът VBS е необичаен. Според Лоурънс Абрамс, администратор, поддържащ форума BleepingComputer.com, файлът съдържа код текст към говор, който преобразува текста в аудио съобщение.

„Когато този скрип бъде изпълнен, вашият компютър ще ви изчете съобщение, което твърди, че файловете във вашия компютър са криптирани и ще повтори това няколко пъти“, заяви в своя блог Абрамс.

Според SenseCy, създателите на Cerber продават като услуга вируса, искащ откуп, в частен рускоезичен форум. Това го прави достъпен и за по-некадърни престъпници, които нямат умения за писане на код или ресурси да създадат свой собствен вирус. Това означава още, че заплахата може да получи бързо по-широко разпространение.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас