Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Безжични
29 фев
2016
 
 

Разработчици намалиха 10 хил. пъти ел. потреблението на Wi-Fi (видео)

4662 прочитания

“Пасивна Wi-Fi” система (“Passive Wi-Fi”), позволяваща значително намаляване на потребяваната енергия при безжичен обмен на данни, разработиха изследователи от Вашингтонския университет в САЩ. По техни думи системата предлага и 1000 пъти. по-ниско потребление и от Bluetooth Low Energy.

Спестяването на енергия се постига чрез премахване на аналоговия радиочестотен модулатор (Analog RF), който заедно с т.нар. цифров бейсбанд (Digital baseband) формират съвременния Wi-Fi модул. Изследователите поясняват, че за последните 20 г. цифровият компонент в системата е станал много по-ефективен, докато аналоговите компоненти все още потребяват много енергия.

Прочетете още: 7 тенденции при смартфоните през 2016 г.

При предлаганата пасивна система енергопотребяващите аналогови задачи, като формиране на сигнала на дадената честота, се изпълняват от отделен блок, включен към електрическата мрежа, който може да бъде вграден в стационарния рутер например. Модулите на мобилните устройства, в които пък е останала само цифровата част, обменят иформация с блока чрез избирателно отразяване или поглъщане на неговия сигнал.

Създаденият “пасивен Wi-Fi” може да предава данни със скорост 11 мегабита в секунда на разстояние до около 30 м.

Според изследователите разработката има бъдеще в областта на Интернет на нещата, позволявайки различни обекти да се свързват с интернет при минимален разход на енергия.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденцияРагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденция

Рагу Рагурам е оперативен директор във VMware, отговарящ за продуктите и облачните услуги на компанията. В интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас