Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Безжични
29 фев
2016
 
 

Разработчици намалиха 10 хил. пъти ел. потреблението на Wi-Fi (видео)

5152 прочитания

“Пасивна Wi-Fi” система (“Passive Wi-Fi”), позволяваща значително намаляване на потребяваната енергия при безжичен обмен на данни, разработиха изследователи от Вашингтонския университет в САЩ. По техни думи системата предлага и 1000 пъти. по-ниско потребление и от Bluetooth Low Energy.

Спестяването на енергия се постига чрез премахване на аналоговия радиочестотен модулатор (Analog RF), който заедно с т.нар. цифров бейсбанд (Digital baseband) формират съвременния Wi-Fi модул. Изследователите поясняват, че за последните 20 г. цифровият компонент в системата е станал много по-ефективен, докато аналоговите компоненти все още потребяват много енергия.

Прочетете още: 7 тенденции при смартфоните през 2016 г.

При предлаганата пасивна система енергопотребяващите аналогови задачи, като формиране на сигнала на дадената честота, се изпълняват от отделен блок, включен към електрическата мрежа, който може да бъде вграден в стационарния рутер например. Модулите на мобилните устройства, в които пък е останала само цифровата част, обменят иформация с блока чрез избирателно отразяване или поглъщане на неговия сигнал.

Създаденият “пасивен Wi-Fi” може да предава данни със скорост 11 мегабита в секунда на разстояние до около 30 м.

Според изследователите разработката има бъдеще в областта на Интернет на нещата, позволявайки различни обекти да се свързват с интернет при минимален разход на енергия.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас