“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
28 фев
2016
 
 

10 »“ личности отличи ICT Media за 25-годишни€ си юбилей

5 награди за значим принос в развитието на »“ в Ѕългари€ и 5 награди за новаторство б€ха връчени на юбилейното тържество.

8034 прочитани€
—траница 2 от 3

«а първи път в 25-годишната истори€ на ICT Media б€ха връчени и

ќтличи€ за новаторство

Ќаградата за новаторство в развитието на дигитални умени€ и предприемачество в Ѕългари€ бе дадена на

≈ва ѕаунова, депутат в ≈вропейски€ парламент.

≈ва ѕаунова е представител на Ѕългари€ в ≈вропейски€ парламент, съветник за единни€ цифров пазар в ≈—, електронното управление, авторското право в интернет и дигиталните умени€. “€ е инициатор на коалици€та „ќбразование Ѕългари€ 2030” и посланик на инициативата eSkills for Jobs 2015-2016.

ќтличието се връчва заради активната й позици€ и работата й по изграждането на единни€ цифров пазар на ≈— и заради усили€та й за налагането на Ѕългари€ като лидер в дигитална ≈вропа.

≈ва ѕаунова н€маше възможност да присъства на събитието, но бе подготвила видеообръщение. „Ѕих искала да поздрав€ Computerworld Ѕългари€ за 25 г. на успехи и постижени€, новаторство и усили€ в подкрепа на една обща миси€, ко€то имаме – да позиционираме Ѕългари€ като регионален център на дигиталните технологии и иновациите, каза ѕаунова в обръщението си. - ѕрез последната година чрез ефективно сътрудничество с вас постигнахме н€колко малки успехи. ≈дин от т€х е създаването на инициатива „ќбразование Ѕългари€ 2030“, обединение на бизнеса, неправителствените организации и публични€ сектор с обща визи€ качествено образование в Ѕългари€. ƒруг успех е нашето партньорство в рамките на програма на ≈вропейската комиси€ за електронни умени€ eScills for Jobs. »нициативи като тази ни напомн€т, че силни€т фокус върху дигиталните умени€ и предприемачески€ потенциал на младото поколение са ключът към дългосрочната цел – Ѕългари€ да бъде лидер в областта на технологиите на регионално и световно ниво. Ѕлагодар€ ви, че сме сплотени по темите, които ни вълнуват днес – качествено образование, високи технологии, дигитален пазар и повече иновации.“

Ќаграда за новаторство в обучението по програмиране в Ѕългари€ бе връчена на

Ѕойко яръмов, съосновател на Telerik, a Progress company и ръководител на „јкадеми€та на “елерик“.

Ѕойко яръмов, съосновател на Telerik, a Progress company и ръководител на „јкадеми€та на “елерик“.

Ѕойко яръмов е съосновател на най-успешната софтуерна компани€, стартирала в Ѕългари€ - Telerik, a Progress company. ѕрез последните н€колко години яръмов отговар€ и за развитието на „јкадеми€та на “елерик“ – водещата безплатна инициатива за обучение на софтуерни инеженери - ко€то заедно с останалите основатели на Telerik, a Progress company, създава през 2009 г.

яръмов развива „јкадеми€та на “елерик“ в посока непрестанно обнов€ване на учебната програма, за да следва най-новите технологии. “ой въвежда нови курсове и възможности за професионална реализаци€ на курсистите. –азшир€ва обхвата на „ƒетската академи€ на “елерик“ с нова дисциплина – разработка на компютърни игри – и въвежда обучени€ за деца от първи клас.

„“ази награда за мен и за останалите основатели на “елерик, както и за цели€ екип на јкадеми€та и за всичките й подразделени€ – ƒетската академи€, јлго академи€, ”чилищната академи€, е признание за годините труд, който сме положили. –адвам се , че този труд, усили€та ни да запалваме деца и юноши, да създаваме кадри и специалисти в »“ индустри€та, са оценени. “€ ни дава сили и желание да продължаваме напред“, каза Ѕойко яръмов.

Ќаградата за новаторство при прилагане на »“ в образованието получи

»ван √осподинов, инициатива „ќбразование без раници“ и представител на Khan Academy в Ѕългари€.

»ван √осподинов, инициатива „ќбразование без раници“ и представител на Khan Academy в Ѕългари€.

“ой отговар€ за организирането на доброволческата инициатива и контактите на местно ниво. «авършил е философи€ и социални науки в Ћайпциг, √ермани€, а сферата на неговите интереси обхваща най-вече философи€ на образованието. —лед като завършва висшето си образование с отличие, √осподинов решава да се завърне в родината с миси€та да стане учител. ”чител е по програмата “«аедно в час” и инициатор е на —дружението „ќбразование без раници“.

„Ѕлагодар€ за признанието, не го очаквах, каза √осподинов. - –адвам се и на възможността да представ€ нашата некомерсиална инициатива за безплатно качествено образование пред толкова много хора, интересуващи се от »“.“

Ќаградата за новаторство в развитието на електрическата мобилност в Ѕългари€ получи

»ли€ Ћевков, председател на » ≈ћ.

»ли€ Ћевков, председател на » ≈ћ

»ндустриален клъстер „≈лектромобили“ (» ≈ћ) е национална браншова организаци€ в бранш "≈лектрическа мобилност", ко€то обедин€ва усили€та на своите членове за индустриално развитие, стратегически разработки, технологично развитие, пром€на в нормативната база, висше и професионално образование и обучение, стандартизаци€, връзка с централната и местни власти, и др. » ≈ћ е инициатор за създаването на „Ќационална програма за електрическа мобилност – Ѕългари€ 2025 г.“ ќсновен мотив на » ≈ћ е – електрическата мобилност в Ѕългари€ да бъде с българско участие.

„ћного се радвам, че съм тук с всички останали отличени. «а нас като организаци€ има един основен принцип – българското участие, но обединени, така че да имаме национално самочувствие, че можем да го направим заедно“, каза »ли€ Ћевков.

Ќаградата за новаторство в развитието на научно-изследователска дейност и приложението й в бизнеса бе присъдена на

проф. д-р инж. √еорги “одоров, ръководител на Ќаучно-изследователската лаборатори€ „CAD/CAM/CAE в индустри€та“ в “”-—офи€.

Ќаучно-изследователската лаборатори€ “CAD/CAM/CAE в индустри€та“ е създадена през 1988г. ќт 1993г. лаборатори€та развива сво€та дейност в изпълнение на научно-изследователски и приложни проекти с индустриални партньори и в сътрудничество с университети от ≈вропа и —јў.

–ъководител на лаборатори€та е проф. д-р инж. √еорги “одоров, декан на ћашинно-технологични€ факултет. “ой е притежател на десетки научни разработки, внедрени в наши и чуждестранни компании, и индустриални проекти с партньори от ‘ранци€, √ермани€ и »тали€. јвтор е на седем публикации в реферирани издани€ и на три патента. ѕрез последните години проф. “одоров е носител на редица награди, сред които се откро€ват: награда "»кар" в категори€ „»нтелект“ за 2008 г., награда "ѕитагор" за 2009 - специалната награда на ‘онд „Ќаучни изследвани€" към ћќЌ в областта на приложните изследвани€, почетна грамота за иновативна научно-изследователска организаци€ за 2009, почетна значка "«латна книга" за принос към развитието на българската наука.

12 3
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас