“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
24 фев
2016
 
 

Ѕисерка …овчева от Ўуменски€ университет със специална награда на Ѕј»“

ѕриложението Д¬иртуален чекУ на Ѕанка ƒ— , »— на Ќ«ќ  и ќбщина Ѕургас б€ха сред отличените в петото издание на конкурса ДЌаградите на Ѕј»“У за 2015 г.

5725 прочитани€
—траница 1 от 3

Ѕисерка …овчева, преподавател в Ўуменски€ университет "≈пископ  онстантин ѕреславски" и ръководител на Ўкола по математика и информатика ј&Ѕ – Ўумен, получи специалната награда за значим принос от тазгодишното пето издание на конкурса „Ќаградите на Ѕј»“ 2015“. ќтличието й бе връчено от президента –осен ѕлевнелиев на официална церемони€ в —офи€ “ех ѕарк. ∆урито на конкурса определи още 11 награди в категориите публична администраци€ (държавна – »— на Ќ«ќ  и общинска – община Ѕургас), Ѕизнес иновативност (MammothDB за проекта iRate ), STARTUP компани€ (јлтерко –оботикс, разработила детски€ часовник MyKi с GSM и GPS ), е-бизнес (Ѕанка ƒ—  заради приложението „¬иртуален чек“), ћобилни решени€ (ћобайл —истемс заради мобилната верси€ на електронни€ речник Oxford Dictionary of English) и –азвлекателен софтуер (’емимонт √еймс, разработила екшън-RPG играта ¬иктор ¬ран).

Ѕисерка …овчева, преподавател в Ўуменски€ университет

ќбразователната награда на Ѕј»“ за 2015 г. спечели ¬раца —офтуер ќбщество, организиращо редица безплатни »“ курсове и събити€ в града, включително 9-месечен обучителен курс за 60 курсисти, от които 10 вече са си намерили работа във ¬раца (8 курсисти) и —офи€ (2 курсисти), а две фирми - BGO Software и First Online Solutions вече имат присъствие във ¬раца и предлагат възможност за професионална реализаци€ на курсистите. —тудентската награда бе връчена на  луба по информационни и комуникационни технологии ( » “ клуб) към “” – —офи€ заради проекта за „умна ръкавица“, наречен Valkyrie (¬алкири€). ∆урналистическа награда бе дадена на “ат€на ѕетрова ¬еличкова-ћаринова, водеща на предаването "ѕреди всички" на програма „’оризонт“ по ЅЌ–, а в категори€ „ орпоративна и социална отговорност“ бе връчена една поощрителна награда на младата пловдивска фирма ѕрограмиста јƒ, ко€то само за 2,5 г. се разраства от 3 до 140 служители.

ѕрочетете още: ќб€виха номинираните в конкурса Ќаградите на Ѕј»“ 2015

ќтличените в конкурса

«а първи път награждаването на победителите в конкурса „Ќаградите на Ѕј»““ става в открити€ преди месец —офи€ “ех ѕарк, а конкурсът имаше и две нови партньорства извън »“ сектора – ”никредит Ѕулбанк и община ѕловдив.

„–адвам се, че съм с всички вас на това м€сто. јз съм реалист и инженер, но освен това съм оптимист. ƒавам си сметка къде б€хме - преди 2 години на това м€сто беше полуразрушената войнишка столова на казармата на 4 км, а днес виждам първите велосипеди пред новата сграда. ћечта€ след н€колко години тук да има хил€ди велосипеди. ќптимист съм, защото тук всички сме заедно – от политици, банкери, кметове, шефове на големи и малки фирми с официални костюми до младежите с тениски на AC/DC, които са с основна заслуга за прогреса на Ѕългари€ и за реализаци€ на талантите ни тук, на родна зем€. ћладите хора, които са сред най добрите програмисти на планетата, за€ви президентът. - ќптимист съм, и защото не само се говори, а и се действа в областта на е-община, е-здравеопазване, е-правосъдие, електронни обществени поръчки, е-правителство. –аботи се, на прав път сме, но ми се иска да сме по-бързи, по-ефективни. Ќ€ма време за губене. Ѕългарските граждани отдавна очакват повече прозрачност при управлението на обществени€ ресурс."

"Ѕлагодар€ на държавните институции, които са пионери и вод€т в тази област, през годините наградихме не една от т€х – преди година Ќјѕ, днес Ќ«ќ . “ова е бъдещето, нека се случи по-бързо. Ѕлагодарен съм на парламента, че взе отговорно решение за въвеждане на е-гласуване в Ѕългари€. Ѕългарите са свободни, ход€т по цели€ св€т и държавата тр€бва да застане на т€хна страна и и те да могат да ползват своето конституционно право, именно защото са свободни, въоръжени със своите идеи и смартфони", каза още президентът.

"Ѕлагодарен на всички, които разбират, че Ѕългари€ тр€бва да вдигне глава и да об€ви » “ сектора за приоритет. ¬ие от сектор » “ сте най-добрите в региона. »мам самочувствие когато съм в ≈вропа, в региона или в друга точка на света и да знам, че ние българите имаме първата иновационна екосистема в региона. —ъздадохме 17 000 » “ работни места, планираме и да ги удвоим. ” нас вече идват програмисти от ”крайна, това означава, че вече „дърпаме“ таланти други държави, акумулираме възможностите на други държави. ¬ие, предприемачите в стратегически отрасъл като » “ създавате работни места, давате самочувствие на политиците, на младите хора да останат и да се реализират тук“, добави президентът ѕлевнелиев.

“ой връчи специалната награда за 2015 г. на Ѕисерка …овчева, преподавател в Ўуменски€ университет „≈пископ  онстантин ѕреславски“. „“€ е подготвила едни от най-добрите състезатели по програмиране в Ѕългари€, сред които и най-добри€ български състезател за всички времена и трети в свeтовната ранглиста –умен ’ристов, както и един от най-добрите състезатели от близкото минало - –остислав –уменов, об€ви ѕлевнелиев. - ѕо нейна инициатива е създаден ≈сенни€т турнир по информатика, който от 2009 г. прераства в международен. —ъздател на уникална методика за обучение по програмиране за начинаещи, известна като „—пираловиден подход в обучението по програмиране“ .  ато преподавател в Ўуменски€ университет Ѕисерка …овчева е ръководител на студентски€ отбор по програмиране на Ў”, който многократно е заемал призови позиции на –епубликанската студентска олимпиада по програмиране. Ќейни ученици имат над 20 златни медала, 23 сребърни от международни олимпиади. ќт 2011 г. до началото на 2015 г. Ѕисерка …овчева играе важна рол€ в създаването на учебното съдържание и координаци€та на учебната дейност на „ƒетската академи€ на “елерик“. ¬ъзпитаници на Ѕисерка …овчева учат в MIT, в  еймбридж, работ€т в »“ гиганти като Google, Microsoft, SAP, VMware и др.“, допълни президентът.

„“ази награда е важна е за мен, цен€ това признание. Ѕлагодар€ на колегите, на дъщер€ си, но най-гол€мото признание е любовта на моите ученици. “е ми дават сили да преодол€вам трудностите, дават ми енерги€ да продължа напред след н€ко€ загуба. Ќаградата посвещавам на моите ученици, благодар€ ви, че ви има и заради вас съм тук тази вечер“, каза Ѕисерка …овчева.

“ази година евродепутатът и посланик на електронните умени€ ≈ва ѕаунова награди по един представител на победителите в 12-те категории от конкурса с работно посещение в Ѕрюксел. ќтличените победители ще посет€т европейските институции в Ѕрюксел като в рамките на визитата ще имат възможност да проведат работни срещи на високо ниво с представители на ≈ , евродепутати и неправителствени организации, активни в оформ€нето на регулаторната рамка на ƒигитална ≈вропа. » тази година конкурсът се проведе в рамките на кампани€та eSkills for Jobs 2015-2016.

ќсвен статуетките и грамоти, всички победители в конкурса получават и парични награди под формата на ваучери, срещу чи€то стойност имат възможност да закуп€т стоки или услуги от компании, членове на Ѕј»“.

—ребърни спонсори на събитието са ћайкрософт Ѕългари€ и VMWare, а бронзови - —олитрон Ѕългари€,  онтракс и Ћеново Ѕългари€.

ѕреди години оцен€вахме 34 кандидатури в 6 категории, а тази година на журито бе многжо трудно, тъй като във всички категории имаше много кандидатури, разнопосочно силни. ¬ н€кои категории сравн€вахме несравними неща, за да изберем най-добрите, каза ѕетър »ванов, председател на ”— на Ѕј»“ и председател на журито за конкурса. ѕартньори са Digital Europe, Ќ—ќ–Ѕ, —офи€ “ехпарк, Ќационален център за безопасен интернет, »зпълнителна агенци€ за насърчаване на малките и средните предпри€ти€, LauncHub, Eleven, StartUP,  ЅЌ“, Ѕ“ј, ЅЌ–, IDG.bg, Computerworld и др.

ѕрез изминалите н€колко години Ѕј»“ се бори за облекчаване на правенето на »“ бизнес у нас, допълни ѕетър »ванов. „»“ бизнесът страда от ужас€ващ недостиг на кадри. — администраци€та направихме сериозна първа крачка, улесн€вайки издаването на сини карти. “ози ход е противодействие на изтичането на мозъци от Ѕългари€. ќсвен това тези „внесени“ »“ специалисти ще остав€т своите пенсионни осигуровки тук, в Ѕългари€, подпомагайки българската пенсионна система. —ледваща стъпка е оптимизиране на процеса, съкращавайки срока за издаване или отказ на син€ карта“, добави председател€т на ”— на Ѕј»“. „√ол€мата стъпка, ко€то истински ще облекчи пазара на труда, подобр€ване на системата на образованието. ƒържавата, инвестирайки в отделните ¬”«-ове целево за »“ кадри, след това да има правото на „инвеститорски контрол“ и да провер€ва колко човека са излезли, каква работа са си намерили и така да се направи системата за ранкинг, допълни ѕетър »ванов. - “ретата тема е за е-управление, леко оптимист за приемане на «акона за е-идентификаци€, тъй като това ще отпуши процеса по предлагане и ползване на е-услуги в пълен вариант.“

1 23
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас