Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Смартфони
23 фев
2016
 
 

Дали 2016 ще стане годината на надграждаемите телефони?

С пускането на модулния G5 на LG 2016 г. Най-сетне може да стимулира отдавна чаканите модулни телефони.

3535 прочитания

Новият смартфон на LG G5 притежава една иновативна функция – способност за свързване и премахване на хардуерни модули, които добавят допълнителна функционалност към телефона.

LG G5 и неговите модули бяха демонстрирани на Световния мобилен конгрес в Барселона на 22 февруари 2016 г.

Той представлява първата малка стъпка по пътя към нещо, което се обещава отдавна, но никога не бе реализирано – модулни смартфони, в които потребителите сами добавят и премахват компоненти, подходящи конкретно за техните нужди.

Прочетете още: 7 тенденции при смартфоните през 2016 г.

При пускането му G5 ще има само няколко модула. Един добавя хардуерни бутони към камерата за приближение, затвор и видеозапис, а вторият модул е висококачествен аудио процесор за възпроизвеждане на музика.

За да сменят модулите, потребителите натискат бутони в долната част на телефона и изтеглят долната част на апарата. Тя се приплъзва заедно с батерията, може да се извади и да се замени с друг модул, който се връща на същото място.

Системата, ползвана от LG, е стартова, но е далеч от Google Project Ara. Този прототипен телефон е базиран на екзоскелет с екран, в който потребителите могат да сложат процесор, памет, батерия, фото модул и каквото друго пожелаят.

Идеята е проста. Ако не сте доволни от своята камера, надградете я без да заменяте целия телефон, или ако счупите екрана, просто си купувате нов корпус, използвайки всички останали компоненти.

Настолните компютри се надграждат по същия начин от години и идеята това да се приложи при смартфоните се появи още през 2009 г.

„В миналото модулността не проработи, каза Каролина Миланези, анализатор в Kantar Worldpanel. – Ние все още се движим към свят, в който ще имаме различни компоненти –свързани аксесоари, които ви дават модулно изживяване.“

Това е привлекателно за потребителите, тъй като получават по-добър и евтин начин да надградят телефона си, по-добре е и за околната среда.

Но за инженерите това е сериозно предизвикателство.

Всички тези части трябва да са съвместими помежду си, те трябва да „залепнат“ и да останат закачени здраво. Те трябва да се справят с неизбежния прах и мръсотия, която ще се събира около модулите, а целият телефон трябва да е тънък въпреки всички допълнителни пластмасови кутии.

“Със забавянето на технологичните иновации потребителите виждат, че телефонът става масова стока, така че възможността да заменят някои части и да ги изберат по свой вкус би било интересен път на развитие“, допълва Миланези.

Именно това се опитва да постигне Google с Ara, но тестовете на телефона бяха отложени. Те трябваше да започнат в Пуерто Рико миналата година, но Google ги отмени като част от „процес по преизчисляване“ на проекта.

Тогава бе съобщено, че те биха започнали през 2016 г., така че тази година може би ще се появят още модулни телефони.

За LG модулите може да я отличат на този толкова конкурентен пазар.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас