Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
12 фев
2016
 
 

Съдят Apple заради нарушен патент за сензорна технология в iPhone

Операторът AT&T също бе посочен като ответник в жалбата.

2005 прочитания

Компанията за хаптични технологии (кинестетични комуникации) Immersion е обвинила Apple и телекома AT&T в нарушаване на 3 от нейните патенти в последните модели iPhone и в часовниците на Apple.

Immersion твърди, че има над 2100 присъдени патента или подадени патентни заявки в целия свят, покриващи разнообразни аспекти и търговски приложения на хаптичната технология или сензорната обратна връзка. Компанията е поискала от щатската Комисия за международна търговия ITC да забрани вноса на дадени модели iPhone и Apple Watch в САЩ, а освен това е завела във федералния съд в Делауер дело за щети, заяви главният изпълнителен директор на компанията Виктор Виегас.

Според правилата, ITC ще трябва да вземе решение за 30 дни дали да започне разследване, а последващите процедури могат да отнемат още 16 месеца, което прави жалбата до ITC най-ефективният и бърз начин за обезщетение, казва Виегас.

Прочетете още: Apple очаква край на ерата iPhone

Immersion твърди, че над 3 милиарда цифрови устройства използват нейни технологии.

Продуктите на Apple, споменати в жалбите, са iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, Apple Watch, Apple Watch Sport и Apple Watch Edition. Хаптичната технология играе централна роля в тези продукти, според жалбата до Районния съд на съдебния окръг Делауер, като добавя, че функциите 3D Touch и Taptic Engine в най-новите модели iPhone 6s и iPhone 6s Plus предоставят сензорна обратна връзка, „включително обратна връзка, базирана на чувствителни на натиск взаимодействия със сензорния екран“.

Apple Watch разполага с хаптични функции, рекламирани под имената Force Touch и Taptic Engine, пише още в съдебния иск.

Immersion е решила да включи AT&T и поделението й AT&T Mobility в съдебното дело, защото операторът е най-големият дистрибутор на iPhone в САЩ. Решението ни да заведем дело в момента, няколко месеца след като Apple започна да продава най-новите си продукти iPhone 6s и iPhone 6s Plus, е стратегически ход, заявиха от Immersion. Тя описа като стратегически ход и решението си да посочи в жалбата само AT&T, а не и други оператори, които предлагат iPhone в САЩ като Verizon и T-Mobile.

Патентната компания твърди, че iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, Apple Watch, Apple Watch Sport и Apple Watch Edition нарушават два нейни патента.

Това са щатски патент No. 8619051, който се отнася до система за хаптична обратна връзка със съхранени ефекти, щатски патент No. 8773356, който се отнася до метод и апарати за предоставяне на тактилни усещания. Искът обвинява iPhone 6s и iPhone 6s Plus и в нарушаване на щатски патент No. 8659571, който се отнася до „Интерактивен модел за споделена обратна връзка от мобилни устройства“.

Apple отказа да коментира жалбите на Immersion.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас