Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
08 фев
2016
 
 

Google обмисля да се откаже от сървърните процесори на Intel

5306 прочитания

Третият по важност клиент на Intel – интернет гигантът Google, обмисля да се откаже от процесорите на компанията и да започне да използва ARM чипове в центровете за данни. Подобна стъпка ще окаже сериозно влияние върху производителя, който доставя на Google по около 100 хил. процесора месечно (5% доставките в сегмента, според IDC).

Според Bloomberg интернет гигантът обмисля възможността да започне да използва чипове на Qualcomm в своите центрове за данни. Официален анонс по темата се очаква през следващата седмица. Засега от двете компании отказват коментар.

Прочетете още: Qualcomm навлиза на сървърния пазар с 24-ядрен чип

В момента Intel държи около 99 на сто от пазара на сървърни процесори от количествена гледна точка. Google е третият по важност клиент на производителя след Hewlett Packard Enterprise и Dell. Имайки предвид обаче факта, че компанията разчита предимно на сървърните продукти за балансиране на на спада при персоналните компютри, загубата на клиент от такъв калибър няма как да не окаже сериозно влияние.

Qualcomm пък е най-големият производител на процесори за смартфони и таблети. Все по-конкурентната среда в сегмента обаче принуждава компанията да търси други пазари. През октомври 2015 г. тя показа тестов 24-ядрен процесор за големи центрове за обработка на данни, като обяви че възнамерява да го изпробва при потенциални клиенти, без да посочва кои са те.

Появата на сериозен конкурент на сървърната сцена може да спомогне за намаляването на разходите, необходими за изграждане на ИТ инфраструктура.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас