Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
28 яну
2016
 
 

Apple очаква край на ерата iPhone

Apple прогнозира спад на продажбите на iPhone за периода януари - март 2016 г., което се случва за първи път от пускането на първия iPhone през 2007 г.

3123 прочитания

Apple обяви стабилен ръст на приходите и на нетната си печалба за първото си фискално тримесечие, но прогнозата за следващия тримесечен период е по-мрачна.

Компанията каза, че постъпленията за второто тримесечие ще бъдат в рамките на 50 до 53 милиарда долара, което е спад спрямо постигнатите $58 млрд. година по-рано. Това означава първо спадане на приходите на Apple от 13 години насам. В разговор с анализаторите Тим Кук, СЕО на Apple, потвърди, че компанията очаква намалени продажби на телефони iPhone през второто тримесечие. Той обвини за това макроикономическите фактори, включително забавен растеж и валутните колебания.

Все пак отчетът за първото фискално тримесечие е блестящ, като приходите са нараснали с 1,7% до $75,9 млрд., а нетната печалба – с 2,2% до $18,4 млрд. Но постиженията са далеч от добрите времена отпреди година, когато Apple докладваше 30% ръст на приходите.

Прочетете още: Apple разработва приложение за миграция от iPhone към Android

Компанията е продала 74,8 млн. апарата iPhone през първото си тримесечие, което приключи на 26 декември 2015 г. Това бе първото цяло тримесечие, в което на пазара се предаваха новите iPhone 6S и 6S Plus, макар че подобрението спрямо миналогодишните резултати е едва 0,4% ръст. Това е най-малкият растеж от пускането на първия смартфон през 2007 г.

„Виждаме в момента екстремни условия, които се различават от всичко, с което сме се сблъсквали досега“, заяви Тим Кук.

Пазарите, включително Бразилия, Русия, Япония, Канада, Югоизточна Азия, Австралия, Турция и еврозоната, бяха ударени от забавен ръст на икономиките, има и спад на потребителските цени и слабост на валутите.

Като се има предвид, че две трети от приходите на Apple са генерирани на международните пазари, колебанията на валутните курсове оказват голямо влияние върху финансовото представяне на компанията. Без валутните флуктуации продажбите на Apple за първото тримесечие биха били с 8% по-високи, твърдят от компанията.

CW/Б

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас