Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
27 яну
2016
 
 

Hewlett Packard Enterprise: Живеем в икономиката на идеите

4001 прочитания
Страница 2 от 2

„ИТ трябва да се управляват като бизнес“

ИТ отделите са подложени на натиск от различни страни. От тях се иска едновременно да са по-бързи и по-гъвкави и това да се случва постоянно. Според Марин Маринов, отговарящ за софтуерните консултантски услуги на HPE в Централна и Източна Европа и Израел, ако доскоро хората бяха свикнали проектите да представляват внедряване на голяма система, свързана с еднократното й стартиране, то в момента самата среда налага промените да се случват постоянно. И, разбира се, всичко това става случва на фона на очакванията за намаляване на разходите.

„Първото нещо, което съветваме нашите клиенти, които тръгват на пътешествието да се трансформират, е да осъзнаят, че ИКТ трябва да се управляват като бизнес – обясни Маринов. – Забравяйки за секунда за технологията, там, където отиваме, се изисква постигане на ниска цена на услугите при пълна прозрачност и проследимост.“

Марин Маринов

Според него обаче новият термин - „хибридни ИТ“, не отразява новите изисквания към съответните отдели и специалисти, а именно получаване на правилните функционалности, на ниска цена, в нужния момент и с високо ниво на сигурност. Промяната е нуждата на бизнеса да създава временни монополи – да предложи продукт по-рано от останалите и да продава максимално дълго с висок марж. В същото време в конкурентна среда битката е при цената.

„В момента скоростта, времето за подготвяне на нова услуга, е по-водещ фактор, отколкото оптимизацията на цената“, подчерта Маринов.

„Проблемът е нагласата“

В рамките на конференция бе представен и практическия опит на Telenor България при трансформирането на компанията. „Проблемът е нагласата, а не самата миграция“, обяви Петър Бочек, изпълнителен директор бизнес маркетинг и продажби в телекома. Според него при трансформиране на организацията е трябвало да бъдат отчетени три фактора: дали има готовност при хората, дали има такава при процесите, както и дали е налице необходимата технология.

Петър Бочек

По думите на Бочек промяната при първия фактор е най-значимата в целия процес. „Разполагаме с много добри експерти от различните отдели, които обаче имаха своите работни навици – обясни той. – Телекомите обаче традиционно са много добри при управлението на проекти, така че самата трансформация не е проблем, стига да е налице необходимата нагласа.“ Също така според него хората от различните отдели е трябвало да бъдат обучавани предварително. „На тях терминът ИКТ просто не им говореше нищо и трябваше да им покажем накъде искаме да вървим.“

При трансформацията е било необходимо да бъдат преборени нагласите за това, че организацията трябва сама да си доставя всичко, което й е необходимо, вместо да отправи поглед към външни услуги. Особен акцент при целия процес е бил поставен върху осигуряване на повече гъвкавост, с цел съкращаване на времето, необходимо за стартиране на нови услуги.

Разбира се, вероятно основната постоянна задача при всеки подобен процес е той да се случва, без да пострада бизнесът, който носи печалбите в момента. Затова от компанията се са насочили към финализиране на пилотни проекти, които да покажат насоката, без да променят изведнъж основната дейност.

12
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас