Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
22 яну
2016
 
 

Киберзаплахите - притеснение за 61% от ръководителите по света

Инструментите за обработка на данни и за подготовка на анализи, и CRM системите се очертават като решенията с най-голяма възвръщаемост.

2497 прочитания

Две трети от главните изпълнителни директори (66%) виждат повече заплахи пред бизнеса си днес, отколкото преди 3 години. Повече от една четвърт (27%) от анкетираните вярват, че световният растеж ще се подобри в близките 12 месеца, което е спад от 10 пункта спрямо миналата година. Това показват резултатите от 19-тото издание на годишното световно изследване сред главните изпълнителни директори, проведено от PwC през последното тримесечие на 2015 г. сред 1409 CEO респонденти от 83 държави.

Проучването разкрива още, че малко над една трета от ръководителите по света (35%) са силно убедени в растежа на тяхната компания през настоящата година, което е с 4 пункта по-малко от миналогодишните резултати (39%), и дори един пункт по-надолу спрямо 2013 г.

Годишното изследване на PwC „Redefining business success in a changing world“ разкрива мрачни перспективи относно световната икономика през следващите 12 месеца. Данните от доклада бяха публикувани на откриването на Световния икономически форум в швейцарския град Давос на 20 януари.

Прочетете още: Е-подаване на данъчни декларации сред най-популярните данъчни реформи

Освен притесненията в геополитически план, главните изпълнителни директори се опасяват от темата за киберсигурността. Атаките срещу информационната сигурност са повод за притеснение за 61% от главните изпълнителни директори, като представляват заплаха както за националните, така и за търговските интереси. Опасенията са най-високи сред ръководителите в САЩ, Австралия и Обединеното кралство (над 74%) и в банковата, технологичната и застрахователната индустрии.

Според доклада, през 2016 г. най-висок дял от ръководителите в технологичната индустрия очаква да увеличи броя на заетите в следващите 12 месеца (67%) спрямо всички останали индустрии, включени в изследването.

На дневен ред за всички изпълнителни директори от различните индустрии остава недостигът на ключови умения (72%). Някои от секторите имат особено високи притеснения, начело с развлекателния и медийния бранш, и технологичната индустрия, която традиционно се свързва с т. нар. „STEM“ умения, каквито вече се наблюдават и в производството, фармацевтиката, и естествените науки.

Изследването подчертава силното влияние на технологиите върху бизнеса в посока на положителна промяна и по-добро разбиране на потребителите и заинтересованите страни.

Технологията и управлението на риска са водещите области, в които CEO-тата правят значителни промени, за да отговорят на очакванията на съответните заинтересовани страни.

Девет от десет (90%) ръководители твърдят, че променят начина, по който използват технологиите, за да достъпят потребителите и да разширят очакванията на заинтересованите страни, и за да доставят в отговор на изискванията. Най-значителните нива на промяна се отчитат в сектори с традиционно високи изисквания към потребителското обслужване включително банкови и капиталови пазари (90%), застраховане (95%), гостоприемство и отдих (94%) и здравеопазване (93%). Над три четвърти от анкетираните (77%) вярват, че технологичните предимства ще променят очакванията спрямо бизнеса през следващите 5 години.

Инструментите за обработка на данни и за подготовка на анализи, и CRM системите се очертават като решенията с най-голяма възвръщаемост

Инструментите за обработка на данни и за подготовка на анализи, и CRM системите се очертават като решенията с най-голяма възвръщаемост за ангажираността на заинтересованите страни. Следват ги изследователската и развойната дейност и иновациите, посочени от 53 на сто от CEO-тата по света, като ръководителите в Тайван (76%), Бразилия (72%), Франция (71%) и Германия (67%) дават по-висок приоритет на този фактор.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас