Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
19 яну
2016
 
 

Разработчик на Bitcoin: „Това е провален експеримент“

2221 прочитания

Крах на най-популярната криптовалута Bitcoin предрича Майк Хърн, един от разработчиците на нейното ядро. По негови думи проектът „се е провалил“ и мрежата е „на ръба на технически срив“. Той също така обяви, че е продал своите „монети“ и не възнамерява повече да участва в развитието му.

Хърн описва проблемите в криптовалутата в дълъг блог пост. „Веригата от блокове на Bitcoin (базата данни за извършените транзакции) е запълнена и в момента сървърите не могат да обработват повече от три нови транзакции в секунда – обяснява той. – Над 50% от мрежата на Bitcoin и още толкова от изчислителните ресурси се контролират от китайски майнъри. Те препятстват увеличаването на блока до обем над 1 MB, най-вече поради некачествения интернет в страната.“ За последното Хърн обвинява държавния китайски файъруол.

Прочетете още: Грешка в системата на Bitcoin доведе до загуби

Според него криптовалутата е била стартирана като нова децентрализирана платежна система, която не е основана на „критични за системата институции“ и не е нещо „прекалено голямо, за да се провали“. „Вместо това тя се превърна в нещо много по-лошо: система, която е под контрола на шепа хора – обяснява Хърн. – Механизмите, които трябваше да предотвратят това, са извън строя и като резултат Bitcoin не е нещо по-добро от съществуващата финансова система.“

Редно е да се отбележи, че Майк Хърн все учстие в спорна ситуация, разиграла се през август 2015 г. Тогава той заедно с Гевин Андерсен, друг ключов разработчик на Bitcoin, участва в създаването на паралелна версия на криптовалутата, наречена Bitcoin XT, чиято цел е увеличаването на размера на блоковете. Тогава разработчикът заяви, че съобщенията за Bitcoin XT се трият от официалните форуми на криптовалутата, а компаниите опитващи се да я внедрят „случайно“ са се оказали мишени на DDoS атаки.

В момента Bitcoin XT държи 9,4% (според официалния сайт на проекта) от обшия брой възли, осигуряващи работата на Bitcoin. Този дял представлява сериозен спад спрямо 14-те на сто, отбелязани веднага след стартирането на паралелната версия.

Друг любопитен момент е, че след напускането на Bitcoin Хърн е започнал работа в компания, занимаваща се с разработка на технология за вериги от блокове за финансови организации. Сред банките, проявили интерес към нея са JP Morgan, State Street, UBS, Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, BBVA, Commonwealth Bank of Australia, Goldman Sachs и Barclays.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас